Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Lesz magyar összefogás Marosvásárhelyen?

Központ október 13, 2015 Hír & hírháttér

A vasárnap tartott marosvásárhelyi magyar előválasztás után sem tartotta biztosnak a magyar pártok marosvásárhelyi választási összefogását a jövő évi önkormányzati választásokon az MTI által megkérdezett Székely István Gergő politológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója.

varoshaza
A vasárnap tartott marosvásárhelyi volt az első erdélyi előválasztás, amelyet nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belül, a szövetség jelöltjeinek a kiválasztására tartottak, hanem rivális pártok jelöltjei mérkőzhettek meg egymással. Az előválasztást a szavazatok 62 százalékát megszerző Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje nyerte, akit a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatott. Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje a szavazatok 29 százalékát, a független Barabás Miklós pedig a szavazatok 9 százalékát szerezte meg.

Székely István Gergő szerint az teszi bizonytalanná az előválasztás kimenetelét, hogy az RMDSZ hajlamos lezártnak tekinteni az együttműködést a polgármesterjelölt kiválasztásával. Az EMNP viszont azt akarja, hogy a pártok az önkormányzati képviselő testületbe is közös listán indítsák jelöltjeiket, egy pártkoalíció jele alatt. Az elemző kevéssé tartotta valószínűnek, hogy az RMDSZ ebben a kérdésben elfogadja az EMNP álláspontját.

Úgy vélte, Soós Zoltán választási esélyei nagy mértékben függenek attól, hogy milyen megállapodás születik a pártok között a képviselői listáról. Soós mellett szólhat szerinte a jelölt fiatalsága, és az a tény, hogy nem erodálódott a politikai vitákban. Ellene szól ugyanakkor az, hogy nincs olyan markáns politikai arcéle, mint azoknak a magyar jelölteknek, akik az elmúlt választásokon sikertelenül szálltak versenybe a marosvásárhelyi polgármesteri székért. Azt is az ellene szóló tényezők között vette számításba, hogy vélhetően a mobilizálásban fontos szerepet játszó történelmi magyar egyházak berkeiben „sem mindenki huny szemet a jelölt vallási hovatartozása fölött”. (Soós Zoltán a Hit Gyülekezetének tagja).

A legfontosabb ismeretlennek azonban azt tartotta, hogy versenybe száll-e Dorin Florea egy újabb mandátumért, és milyen mértékben oszlanak majd meg a román jelöltek között a szavazatok.

Székely István Gergő megjegyezte, egyelőre nem látszik, hogy ragadós lenne a marosvásárhelyi példa, és más erdélyi településeken is magyar előválasztásokat szerveznének a magyarság polgármesterjelöltjének a kiválasztására. Hozzátette, a marosvásárhelyi együttműködésnek akkor lehetne kihatása az őszi parlamenti választásokra is, ha Soós Zoltánnak sikerülne nyernie, és 16 év után ismét magyar polgármester kerülne a város élére.

Azt sem tartotta valószínűnek, hogy a marosvásárhelyi előválasztás példája egy kárpát-medencei összefogási hullámot indítson el. Hozzátette, elsősorban mindenütt a helyi viszonyok szabják meg az összefogás esélyét, az esetleges pozitív példák csak másodlagos jelentőségűek. Arra emlékeztetett, hogy az erdélyi magyar politika leghangzatosabb összefogása – amikor 2009-ben Tőkés László az RMDSZ választási listáján jutott be az Európai Parlamentbe – sem keltett összefogási hullámot a Kárpát-medencében.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 364

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.