Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Letöltendő börtönre ítélték a legfelsőbb bíróság egyik tagját

Központ június 23, 2015 Hír & hírháttér

Jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte bűnsegédletért hétfőn egyik, tisztségéből felfüggesztett tagját a legfelsőbb bíróság.

gerogeta

Georgeta Barbălată bíró ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) emelt vádat, amiért – bizalmas hivatali információkkal visszaélve – arra figyelmeztette Mihai Vladot, a belügyi titkosszolgálat Ilfov megyei vezetőjét, hogy a DNA látókörébe került, és az ügyészek házkutatást készülnek tartani nála.

Barbălată a legfelsőbb bíróság tagjaként egyike volt azoknak, akik jóváhagyják a nemzetbiztonsági lehallgatásokat. A vádirat szerint három, megfigyelés alá helyezett gyanúsított nevét is kiadta Vladnak, olyanokét, akiknek a lehallgatását ő maga engedélyezte.

A bírónő ügyében saját kollégáinak kellett ítélkezniük a legfelsőbb bíróságon. Barbălatát az ellene indult bűnvádi eljárás nyomán felfüggesztették tisztségéből. A jogerős ítélet nyomán az elítélt lemondott bírói státusáról.

A DNA idei tevékenységi beszámolója szerint a szervezeténél dolgozó 86 ügyész tavaly több mint ezer vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Georgeta Barbălată azonban a legfelsőbb bíróság első, jogerősen börtönre ítélt tagja.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.