Központ
2020. január 24. péntek, Timót

Létszám alatt is működhetnek osztályok a kisebbségi oktatásban

Központ január 20, 2016 Hír & hírháttér

Az általános- és a kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseket, az iskolahálózat működésére és a beiskolázási számok meghatározására vonatkozó előírásokat is tartalmazza az a miniszteri rendelet, amelyet a szaktárca illetékes főosztálya a megyei tanfelügyelőségeknek minisztériumi körlevéllel küldött meg – közölte az RMDSZ.

A rendelet 8. cikkelyének 8. pontja előírja, egy I–VIII. osztályos iskola bármely osztályának tanulói létszáma legalább 12 kell, hogy legyen, amennyiben ennél kevesebb tanulót írattak be, a végső döntést a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkársága hozza meg.

A rendelet további intézkedéseinek értelmében, ha egy iskolában olyan elemi vagy V–VIII. osztály található, amelyikben nincs meg az előírt minimális tanulói létszám, a működésére vonatkozó jóváhagyáshoz az iskolák a megyei tanfelügyelőséghez fordulhatnak, ahol összesítik a kéréseket, majd a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkárságára küldik jóváhagyás végett.
„Ami az iskolahálózat működésének további kérdéseit illeti, felhívjuk az iskolák vezetőinek figyelmét a miniszteri rendelet 20/g cikkelyének előírásaira, miszerint az iskolahálózatot a helyi önkormányzatok határozzák meg és tartják fenn. A megyei tanfelügyelőségek csak láttamozzák a hálózati és beiskolázási terveket” – idézi Király Andrást, a nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős államtitkárt a közlemény.

(rmdsz tájékoztató)

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.