Hír & hírháttér

Lóhús után jön a takarmánybotrány?

Lóhús után jön a takarmánybotrány?

Öt hollandiai disznófarmon Szerbiából származó, míg három farmon Romániából származó fertőzött takarmányt találtak a holland hatóságok. 

 

Az állateledel aflatoxinnal fertőzött kukoricát tartalmazott. Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombamérgek. 

Először Németországban múlt pénteken fedeztek fel ilyen takarmányt. A német hatóságok szerint megközelítőleg 6 500 farmra juthatott el az eledelből.    

A takarmány egy részét a rotterdami kikötőből szállították tovább, így a hollandiai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság országos vizsgálatot kezdeményezett. 

A hatóságok szerint nem jelent veszélyt a fertőzött takarmány az emberekre, hiszen a kukoricát más gabonafélékkel vegyítették, és az állatokban nem halmozódott fel a megengedettnél magasabb aflatoxin-szint. 

Arra utaló nyomok sincsenek, hogy a fertőzött eledel eljutott volna a tejfarmokra. 

Az Euronews szerint az aflatoxin az egyik legerősebb, a természetben előforduló rákkeltő anyag. Egy olyan gombafaj termeli, amely gabonaféléken telepszik meg, így azoknak az állatok tejébe juthat, amelyek fertőzött takarmányt esznek. 

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.