Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Lóhús után jön a takarmánybotrány?

Központ március 5, 2013 Hír & hírháttér

Lóhús után jön a takarmánybotrány?

Öt hollandiai disznófarmon Szerbiából származó, míg három farmon Romániából származó fertőzött takarmányt találtak a holland hatóságok. 

 

Az állateledel aflatoxinnal fertőzött kukoricát tartalmazott. Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombamérgek. 

Először Németországban múlt pénteken fedeztek fel ilyen takarmányt. A német hatóságok szerint megközelítőleg 6 500 farmra juthatott el az eledelből.    

A takarmány egy részét a rotterdami kikötőből szállították tovább, így a hollandiai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság országos vizsgálatot kezdeményezett. 

A hatóságok szerint nem jelent veszélyt a fertőzött takarmány az emberekre, hiszen a kukoricát más gabonafélékkel vegyítették, és az állatokban nem halmozódott fel a megengedettnél magasabb aflatoxin-szint. 

Arra utaló nyomok sincsenek, hogy a fertőzött eledel eljutott volna a tejfarmokra. 

Az Euronews szerint az aflatoxin az egyik legerősebb, a természetben előforduló rákkeltő anyag. Egy olyan gombafaj termeli, amely gabonaféléken telepszik meg, így azoknak az állatok tejébe juthat, amelyek fertőzött takarmányt esznek. 

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 452

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.