Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Ma darabokra hullhat a Google

Központ november 24, 2014 Hír & hírháttér

Támadást indít az Európai Parlament (EP) az amerikai Google cégszerkezete ellen. Az EP várhatóan ma tárgyalja azt az indítványt, amely feldarabolná a Google-t.

People pose with laptops in front of projection of Google logo in this picture illustration taken in Zenica

A brit Financial Times (FT) szerint a kezdeményezéssel véget akarnak vetni a Google piaci erőfölényének, szétválasztanák a keresést a cég kereskedelmi szolgáltatásaitól. Az Európai Bizottság (EB) öt éve kíséri figyelemmel az amerikai vállalat tevékenységét, amelyet azért támadnak, mert keresőszolgálatának találatai előnyösebb színben tüntetik fel saját szolgáltatásait, mint a piac egyéb szereplőiét. Az indítvány az FT szerint számíthat az EP két legerősebb frakciója, a szocialisták és a néppártiak támogatására, és arról árulkodik, hogy főként német politikusok támadják a Google-t azzal, hogy visszaél erőfölényével.

A Google globális keresőpiaci részesedése mintegy 70 százalékos, a fennmaradó részen a Baidu (17), a Yahoo! (6,7) és a Bing (6,2) osztozik.

Mindazonáltal az EP-nek nincs olyan jogköre, hogy kényszeríthesse a cégeket funkcióik szétválasztására – vagyis a feldarabolásra, de egy nagy támogatottságú határozattal nyomást gyakorolhat az EB-re. A társaság nem volt hajlandó kommentálni a brit lap értesülését, de hírek szerint a vezetés tombolt, amikor értesült a kezdeményezésről, amiről egyébként csak néhány napja szerzett tudomást.

Forrás: napi gazdaság

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.