Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Ma dönthet a képviselőház Borbély és Dobre mentelmi jogáról

Központ szeptember 11, 2012 Hír & hírháttér

Ma dönthet a képviselőház Borbély és Dobre mentelmi jogáról

Elutasította a képviselőház jogi bizottsága a Borbély László volt környezetvédelmi miniszter, illetve Victor Paul Dobre volt tárca nélküli közigazgatási miniszter mentelmi jogának megvonását, amit az ügyészség kért.

 

A jogi bizottság hétfői ülésén tartott titkos szavazáson tizenöten Borbély és Dobre mentelmi jogának megvonása ellen szavaztak, két képviselő támogatta az ügyészség kérését.

A szavazás nyomán a jogi bizottság azt ajánlja a képviselőház plénumának, hogy ne vontják meg a két politikus mentelmi jogát. A plénum kedden, titkos szavazással dönt az ügyben.

Mint ismeretes, Borbély László ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kezdeményezett vizsgálatot befolyással való üzérkedés, valamint hamis vagyonnyilatkozat-tétel miatt. Az RMDSZ minisztere április 5-én mondott le miniszteri tisztségéről, és leszögezte: határozottan visszautasít minden alaptalan vádat, és reméli, hogy sikerül bebizonyítania ártatlanságát.

Victor Paul Dobre volt tárca nélküli közigazgatási miniszter mentelmi jogának megvonását a választói névjegyzék ügyében kérte a ügyészség. Az ügyészek azt vizsgálják, hogyan történhetett meg, hogy a belügyminisztérium először közölte: a Traian Băsescu államfő menesztéséről szóló népszavazás lebonyolításáhopz használt választói névjegyzékben több mint 18 millió fő szerepel, később azonban a népesség-nyilvántartó vezetője arról tájékoztatta az alkotmánybíróságot, hogy nem tud felelősséget vállalni az adatok hitelességéért. Dobre Ioan Rus belügyminiszterrel együtt augusztus elején mondott le tisztségéről.

Forrás: krónika

 

Share Button
Ennyien olvasták: 358

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.