Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Magyar szempontból kedvező igazgatócsere az Unirea Líceumban

Pál Piroska február 5, 2015 Hír & hírháttér

Váratlan igazgatócsere történt az Unirea Főgimnáziumban. Egy január 30-i tanfelügyelőségi gyűlésen hozott határozat szerint leváltották a tanintézmény 2013-tól kezdődően hivatalban levő igazgatónőjét, Teodora Boart. Helyét január 2-i hatállyal Cristina Chira vette át. Február 2-ától 9-éig félév közötti vakáció van, és a leváltás okát az illetékesek nem közölték egyelőre sem az érintett felekkel, sem a sajtóval.

unirea

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes jelen volt a pénteki gyűlésen, és lapunk azon kérdésére, amely a leváltás okát feszegette, elmondta: „csapatváltoztatásra” volt szükség. „Minden igazgatónk helyettesítő, nincsen egy intézményvezetőnk sem versenyvizsgával kinevezve, így jogos a leváltás. Mindenképp ez jó kihatással lesz a magyar tanulók, tanárok számára” – árulta el Illés, de további magyarázatot nem fűzött ehhez.

Pozitív fejlemény az igazgatócsere

„Boar nem akarta elfogadni, hogy egy épületbe leszünk a római katolikus gimnáziummal, és az Unirea líceum magyar tagozatának esetleges leválását is ellenezte. Annak ellenére, hogy anyanyelvi szinten beszél magyarul, kirakatpolitizálást folytatott a város elöljáróival és a magyar gyerekek szüleivel, de sosem volt kellő partnere a magyar oktatóknak, sőt, még a katolikus gimnázium képviselőivel sem ült tárgyalóasztalhoz” – tudtuk meg a líceum – névtelenségéhez ragaszkodó – pedagógusától. Azt is elmondták az iskola oktatói, hogy a volt igazgatónő a kétnyelvű táblákat többször is levetette az iskola faláról.

A leváltás ténye a régi igazgatót mélységesen felháborította, és említett forrásunk szerint Boar „meggyőző munkát” folytatott a pedagógusok körében: akadályozzák meg hivatalából való eltávolítását.

„Bízunk abban, hogy az új igazgatónővel sokkal jobban tudunk majd együttműködni, mint a régivel” – mondta.

Cristina Chira 2012 augusztusa és 2013 szeptembere között volt már a tanintézmény igazgatója, ám másfél éve leváltották, akkor került Boar a helyére. Chira kémia szakos tanár, és közel 8 éve tanít az Unirea Főgimnáziumban.

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi városi tanács tavaly július 29-én megszavazta a város harmadik, kizárólag magyar tannyelvű iskolája, a Római Katolikus Gimnázium létrehozását. Az önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény idén szeptembertől költözik a katolikus egyház által birtokolt épületbe, amelyben az Unirea Főgimnázium is működik.

Share Button
Ennyien olvasták: 682

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.