Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Magyar szempontból kedvező igazgatócsere az Unirea Líceumban

Pál Piroska február 5, 2015 Hír & hírháttér

Váratlan igazgatócsere történt az Unirea Főgimnáziumban. Egy január 30-i tanfelügyelőségi gyűlésen hozott határozat szerint leváltották a tanintézmény 2013-tól kezdődően hivatalban levő igazgatónőjét, Teodora Boart. Helyét január 2-i hatállyal Cristina Chira vette át. Február 2-ától 9-éig félév közötti vakáció van, és a leváltás okát az illetékesek nem közölték egyelőre sem az érintett felekkel, sem a sajtóval.

unirea

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes jelen volt a pénteki gyűlésen, és lapunk azon kérdésére, amely a leváltás okát feszegette, elmondta: „csapatváltoztatásra” volt szükség. „Minden igazgatónk helyettesítő, nincsen egy intézményvezetőnk sem versenyvizsgával kinevezve, így jogos a leváltás. Mindenképp ez jó kihatással lesz a magyar tanulók, tanárok számára” – árulta el Illés, de további magyarázatot nem fűzött ehhez.

Pozitív fejlemény az igazgatócsere

„Boar nem akarta elfogadni, hogy egy épületbe leszünk a római katolikus gimnáziummal, és az Unirea líceum magyar tagozatának esetleges leválását is ellenezte. Annak ellenére, hogy anyanyelvi szinten beszél magyarul, kirakatpolitizálást folytatott a város elöljáróival és a magyar gyerekek szüleivel, de sosem volt kellő partnere a magyar oktatóknak, sőt, még a katolikus gimnázium képviselőivel sem ült tárgyalóasztalhoz” – tudtuk meg a líceum – névtelenségéhez ragaszkodó – pedagógusától. Azt is elmondták az iskola oktatói, hogy a volt igazgatónő a kétnyelvű táblákat többször is levetette az iskola faláról.

A leváltás ténye a régi igazgatót mélységesen felháborította, és említett forrásunk szerint Boar „meggyőző munkát” folytatott a pedagógusok körében: akadályozzák meg hivatalából való eltávolítását.

„Bízunk abban, hogy az új igazgatónővel sokkal jobban tudunk majd együttműködni, mint a régivel” – mondta.

Cristina Chira 2012 augusztusa és 2013 szeptembere között volt már a tanintézmény igazgatója, ám másfél éve leváltották, akkor került Boar a helyére. Chira kémia szakos tanár, és közel 8 éve tanít az Unirea Főgimnáziumban.

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi városi tanács tavaly július 29-én megszavazta a város harmadik, kizárólag magyar tannyelvű iskolája, a Római Katolikus Gimnázium létrehozását. Az önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény idén szeptembertől költözik a katolikus egyház által birtokolt épületbe, amelyben az Unirea Főgimnázium is működik.

Share Button
Ennyien olvasták: 1167

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.