Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Maros megyében az elhalálozási arány kétszerese az országos átlagnak

Pál Piroska szeptember 24, 2015 Hír & hírháttér

Azomaros-hatás a légúti betegségekre

azom

Kedd este közvitát szervezett az RMDSZ városi szervezete az Azomarosról. A beszélgetést nem kísérte túl nagy érdeklődés, a Kultúrpalota kisterme félig sem telt meg. A meghívottak között jelen volt Szép Róbert, államtitkár, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa, Peti András alpolgármester, Soós Zoltán helyi tanácsos, valamint Hamar Alpár-Benjámin, a Stop Azo képviselője. A vegyipari kombinát illetékesei – bár kaptak meghívót – nem jelentek meg a teremben. A szervezők meghívóján Dorin Florea polgármester és Claudiu Maior alpolgármester neve is megjelent mint a közvitán résztvevő felszólalók, ám kedden délután a hivatal sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben sérelmezi, hogy sem a szóban forgó elöljárók, sem a hivatal illetékesei nem kaptak meghívást az eseményre. Azt is felrótták, hogy az RMDSZ kampánytémaként használja az Azomaros ügyét.

Jövő év elejétől nem lesz szennyezés?

„Kis túlzással, de állítható: az Azomaros az ország legszennyezőbb gyára” – jelentette ki Szép Róbert, de azt javasolta, hogy türelmesen ki kell várni a 2016 januári határidőt, amikorra a kombinát befejezi a korszerűsítési munkálatokat, és új környezetvédelmi engedélyt kap. „A vegyipari kombinát természetesen szennyez, de abban, hogy a város levegője ennyire szmogos, jelentős szerepe van a zöldövezet hiányának is.  Ezentúl a por, a gépkocsik kipufogógáza, a szemétlerakók is ugyanolyan környezetromboló hatással bírnak. Összességében kell kezelni a város környezetszennyezését” – véli az államtitkár. Tőle tudtuk meg, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság nemrég kérte a kombináttól a légszennyezés egészségre gyakorolt hatásának kivizsgálását. Ehhez a hatástanulmányhoz fogják kötni a január elsejétől esedékes új működési engedély kibocsátását.

Rombolja a város arculatát

A vitán jelen volt Constantin Barbu, a Digital Transilvania elnöke, aki egy sor kérdést intézett Szép Róberthez. Többek között azt is megtudtuk, hogy ebben az évben is rengeteg panasz érkezett a környezetvédelmi őrséghez, olyan is előfordult, hogy naponta 60-70-et iktattak. „Projektjeinkkel a város arculatát szándékozzuk építeni, de így nehéz. Az Azomaros nemcsak a környezetet, hanem a munkánkat is negatívan befolyásolja” – jelentette ki.

„Ki fog felelni a halottakért?” – tette fel a kérdést egy marosvásárhelyi lakos, aki a vegyipari üzem mellett lakik, és személyes meggyőződése, hogy a környezetében több személy is a gyár káros hatásai következményeként hunyt el. Természetesen, erre a kérdésre senki nem tudott válaszolni.

Fontos a referendum

Soós Zoltán RMDSZ-es tanácsos szerint leginkább a gyerekek vannak kitéve a káros hatásoknak, az évente 30 ezer légúti betegséggel diagnosztizált gyerek közül csupán 10 ezernél vírus a kiváltó ok. „Nem lehetünk Románia temetője!” – hangzott el. Emellett az önkormányzati képviselő kiemelte egy referendum megszervezésének fontosságát, amelyben arra a kérdésre kellene válaszolnia a lakosságnak, hogy a Polgármesteri Hivatal felfüggessze-e vagy sem az Azomaros működési engedélyét. Mint ismeretes a népszavazás kiírásához a városi önkormányzat képviselőtestületének ilyen irányú határozata kell. A mai soros tanácsülésen egyelőre nem szerepel erre vonatkozó napirendi pont.

Hamar Alpár Benjámin nyomatékosította, hogy nem a kombinát bezárását kérték, hanem az alkotmány 35. cikkelyének betartását, azaz az egészséges környezethez való jogot, illetve a környezetvédelmi ügynökség, valamint környezetvédelmi őrség vezetőinek menesztését.

Erőt kell felmutatni!

Kelemen Márton, a Maros megyei tanács volt alelnöke, biológus arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy csak közös erő felmutatásával és egységes nyomásgyakorlással lehet eredményt elérni az Azomaros ügyében. „Meg kell szólítani a politikumot, a civil szervezeteket és a város polgárait, hogy sokan és egységesen csatlakozzanak ehhez az ügyhöz. Amíg egy biciklis felvonulás sokkal népszerűbb, és több embert megmozgat, mint a vegyipari üzem környezetszennyezése, addig nem tudunk hitelesek és hatékonyak lenni” – véli Kelemen Márton.

Kétszer magasabb elhalálozási arány

Megtudtuk azt is, hogy az Országos Statisztikai Hivatal 2014-re vonatkozó adatai szerint Maros megyében közel kétszer magasabb a légúti betegségek okozta elhalálozási arány, mint az országos átlag. Első helyen áll 7,5%-kal, utána következik Kolozs megye 4%-kal.

Mint ismeretes, az Azomaros 2400 személyt foglalkoztat, amelyből 1500 Maros megyei illetőségű, valamint 900 az ország más részéből származik.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 502

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.