Hír & hírháttér

Marosvásárhely egyetlen csorgójának vize sem iható

Marosvásárhely egyetlen csorgójának vize sem iható

Legyenek óvatosak a forrásvízzel! Az orvosok ugyanis azt tanácsolják, bármennyire is szeretnénk szomjunkat oltani a hűs csorgóvízzel, inkább ne tegyük. Az elvégzett bakteriológiai vizsgálatok kimutatták, Marosvásárhely mind az öt forrásának vize baktériumokkal és nitritekkel tele, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.

Az egészségügyi ellenőrök felhívják a lakosság figyelmét, hogy a forrásvíz rengeteg betegséget okozhat, emiatt kerüljék a fogyasztását. Egyrészt a  methemoglobinémia veszélye, másrészt a nitritekkel és nitrátokkal való mérgezés áll fenn. Utóbbi maga után vonja az oxigén keringésének a leállását a vérben.

Marosvásárhelyen az öt csorgó közül egyiknek sem iható a vize, a legveszélyesebb a Segesvári úton lévő forrás, amelynek vize nem felel meg sem a biológiai, sem a kémiai paramétereknek.

Dr. Gabriela Uifălean, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője úgy nyilatkozott, a források vize nem ajánlott 3 éven aluli gyerekeknek, sem állapotos nőknek. A nitriteket és nitrátokat tartalmazó csorgóvíz még főzés után sem iható – figyelmeztet a szóvivő.

Forrás: citynews.ro, marosvasarhelyi.info

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.