Központ
2020. január 27. hétfő, Angelika

Marosvásárhelyen tárgyalják alapfokon a volt csíkszeredai polgármester és az alpolgármester perét

Központ február 29, 2016 Aktualis, Belföld, Hír & hírháttér

A marosvásárhelyi táblabíróság döntése értelmében nem a területileg illetékes Hargita megyei törvényszék, hanem a Maros megyei törvényszék tárgyalja alapfokon a csíkszeredai városvezetők, Ráduly Róbert volt polgármester és Szőke Domokos alpolgármester perét – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

raduly_robert_DNA

A per áthelyezését a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérte az ügy érdemi tárgyalásának az elkezdése előtt. Amint a Székelyhon portál korábban idézte a vádhatóság érveit: fennáll annak az alapos gyanúja, hogy ez az ügy befolyásolhatja a Csíkszeredában székelő Hargita megyei törvényszék bíráinak pártatlanságát. Az ügyészség többek között arra hivatkozott, hogy a polgármestert nagy többséggel választották meg Csíkszeredában, és “a lakosság sajátosságát” megemlítve érzékeltette, hogy az ügynek etnikai vonatkozása is van.

D_MTI20150429304-1024x682

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.
Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 689

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.