Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Marosvásárhelyi 6. Magyar Filmnapok mai programja (2016.02.28.)

Központ február 28, 2016 Hír & hírháttér

február 28., vasárnap

filnapok 4
17.00: MOME ANIMációk, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs tanszékének animációs filmjei, 56 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) – Belépés ingyenes

Gellár Csaba: Blackwood / 2013, 7 perc / Gótikus rémmese humoros megközelítésben.

Bányai Zsuzsanna: Bridge / 2013, 7 perc / Varázslatos történet egy eső elől a híd alá menekülő társaságról.

Tamás Iván: Hogyan keletkezett a világ / 2013, 6 perc. A film a Világ kezdete című indiai mese adaptációja, arról hogy egy perzsa bizonyítási vágyából hogyan született egy igazi genezis-történet.

Kreif Zsuzsanna – Zétényi Borbála: Limbo-Limbo Travel / 2014, 17 perc / Egy olyan világban, ahol a férfiakat jobban érdeklik az elektronikus kütyük, mint a kortársaik, egy csapat kiábrándult nő felszáll a Limbo-Limbo buszra.

Király Krisztián: Mező u. 1. / 2014, 7 perc / A Szabad Európa Rádió magyar sugárzásának utolsó, 1993. október 31-i adását idézi fel a film  szürreális módon.

Bukta Zsolt: Örökség / 2013, 5 perc / Mester és tanítvány viszonya generációkon átívelve hordozza magában mindazt, amit az évszázadok hagyományai megőriztek számunkra.

Gelley Bálint: Otthon / 2012, 6 perc / Bodor Ádám Tanyai lány című novellája alapján készült film.

Vácz Péter: Parabola / 2013, 1 perc / Lackfi János versét Busa Pista beat box-olja el Vácz Péter „parabolájában”.

18.30: MMM kisjátékfilmek, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások, 97 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) – Belépés ingyenes / A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások

Széphelyi Júlia: Incella kenyérért megy / 2014, 17 perc / Az abszurd történet egy bérházban játszódik: az ingerszegény környezetben a ház lakói élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift.

Géczy Dávid: A győztes / 2014, 21 perc / Az öregkor ellen a múltba menekülő, mindenbe kapaszkodó ember története, aki sosem lesz képes beletörődni az idő múlásába, a siker elfeledésébe és abba, hogy egyszer vagy kiszáll a vízből, vagy örökre ottmarad.

Kapitány Iván: A láthatatlan seb / 2014, 29 perc / A Jókai Mór novellája alapján készült filmben egy öngyilkosság fényt derít egy pár héttel korábban történt különös halálesetre. Amikor a nyomozók úgy gondolják, hogy megoldották a rejtélyt, a történet furcsa fordulatot vesz.

Topolánszky Tamás: Levél Istenhez / 2014, 30 perc / A film egyik különlegessége a gyönyörűen megkomponált képekben és beállításokban rejlik, amelyek egyrészt univerzálisabb, líraibb töltetet adnak a műnek, másrészt kegyetlenül őszintén rávilágítanak a vidék nélkülözésére. A film végső üzenete nagyon elegáns fricskát ad a vakbuzgó hitnek.

20.30: Fókusz Hajdu Szabolcs: Délibáb, 2014, játékfilm, 90 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) / Q&A: Hajdu Szabolcs (rendező), Török-Illyés Orsolya (színésznő)
Rendező: Hajdu Szabolcs
Forgatókönyv: Hajdu Szabolcs, Jim Stark, Lovas Nándor / Operatőr: Nagy András / Zene: Billy Martin
Szereplők: Isaach de Bankolé, Răzvan Vasilescu, Török-Illyés Orsolya, Dragoş Bucur, Polgár Tamás
Délibáb

Hajdu Szabolcs szerint a művész legfontosabb feladata, hogy fölszabadítsa önmagát, mert csak így képes feloldozó hatással lenni másokra is. Filmjei talán ezért is fókuszálnak a szabadság és az elnyomás kibékíthetetlen ellentétére. Legújabb filmjének főszereplője  egészen konkrétan egy modern kori rabszolgatelepre érkezik, ahol az emberek lakhatásért és ételért dolgoznak. A Tar Sándor Ház a térkép szélén című novellájának alapszituációjából kiinduló alkotásban Hajdu Szabolcs a cselekményt szándékosan kiüresítette, a dialógusokat a legszükségesebbre redukálta. A Délibábot népmesei motívumokkal töltötte meg, hogy elvonatkoztasson a mindennapok valóságától, a konkrét társadalmi kontextustól, és a balladai homály késleltető hatását hívta segítségül. Ehhez filmes szempontból kiváló eszköznek bizonyultak a western műfaj bejáratott kliséi.
A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

Share Button
Ennyien olvasták: 640

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.