Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Marosvásárhelyi 6. Magyar Filmnapok mai programja (2016.02.28.)

Központ február 28, 2016 Hír & hírháttér

február 28., vasárnap

filnapok 4
17.00: MOME ANIMációk, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs tanszékének animációs filmjei, 56 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) – Belépés ingyenes

Gellár Csaba: Blackwood / 2013, 7 perc / Gótikus rémmese humoros megközelítésben.

Bányai Zsuzsanna: Bridge / 2013, 7 perc / Varázslatos történet egy eső elől a híd alá menekülő társaságról.

Tamás Iván: Hogyan keletkezett a világ / 2013, 6 perc. A film a Világ kezdete című indiai mese adaptációja, arról hogy egy perzsa bizonyítási vágyából hogyan született egy igazi genezis-történet.

Kreif Zsuzsanna – Zétényi Borbála: Limbo-Limbo Travel / 2014, 17 perc / Egy olyan világban, ahol a férfiakat jobban érdeklik az elektronikus kütyük, mint a kortársaik, egy csapat kiábrándult nő felszáll a Limbo-Limbo buszra.

Király Krisztián: Mező u. 1. / 2014, 7 perc / A Szabad Európa Rádió magyar sugárzásának utolsó, 1993. október 31-i adását idézi fel a film  szürreális módon.

Bukta Zsolt: Örökség / 2013, 5 perc / Mester és tanítvány viszonya generációkon átívelve hordozza magában mindazt, amit az évszázadok hagyományai megőriztek számunkra.

Gelley Bálint: Otthon / 2012, 6 perc / Bodor Ádám Tanyai lány című novellája alapján készült film.

Vácz Péter: Parabola / 2013, 1 perc / Lackfi János versét Busa Pista beat box-olja el Vácz Péter „parabolájában”.

18.30: MMM kisjátékfilmek, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások, 97 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) – Belépés ingyenes / A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások

Széphelyi Júlia: Incella kenyérért megy / 2014, 17 perc / Az abszurd történet egy bérházban játszódik: az ingerszegény környezetben a ház lakói élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift.

Géczy Dávid: A győztes / 2014, 21 perc / Az öregkor ellen a múltba menekülő, mindenbe kapaszkodó ember története, aki sosem lesz képes beletörődni az idő múlásába, a siker elfeledésébe és abba, hogy egyszer vagy kiszáll a vízből, vagy örökre ottmarad.

Kapitány Iván: A láthatatlan seb / 2014, 29 perc / A Jókai Mór novellája alapján készült filmben egy öngyilkosság fényt derít egy pár héttel korábban történt különös halálesetre. Amikor a nyomozók úgy gondolják, hogy megoldották a rejtélyt, a történet furcsa fordulatot vesz.

Topolánszky Tamás: Levél Istenhez / 2014, 30 perc / A film egyik különlegessége a gyönyörűen megkomponált képekben és beállításokban rejlik, amelyek egyrészt univerzálisabb, líraibb töltetet adnak a műnek, másrészt kegyetlenül őszintén rávilágítanak a vidék nélkülözésére. A film végső üzenete nagyon elegáns fricskát ad a vakbuzgó hitnek.

20.30: Fókusz Hajdu Szabolcs: Délibáb, 2014, játékfilm, 90 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi) / Q&A: Hajdu Szabolcs (rendező), Török-Illyés Orsolya (színésznő)
Rendező: Hajdu Szabolcs
Forgatókönyv: Hajdu Szabolcs, Jim Stark, Lovas Nándor / Operatőr: Nagy András / Zene: Billy Martin
Szereplők: Isaach de Bankolé, Răzvan Vasilescu, Török-Illyés Orsolya, Dragoş Bucur, Polgár Tamás
Délibáb

Hajdu Szabolcs szerint a művész legfontosabb feladata, hogy fölszabadítsa önmagát, mert csak így képes feloldozó hatással lenni másokra is. Filmjei talán ezért is fókuszálnak a szabadság és az elnyomás kibékíthetetlen ellentétére. Legújabb filmjének főszereplője  egészen konkrétan egy modern kori rabszolgatelepre érkezik, ahol az emberek lakhatásért és ételért dolgoznak. A Tar Sándor Ház a térkép szélén című novellájának alapszituációjából kiinduló alkotásban Hajdu Szabolcs a cselekményt szándékosan kiüresítette, a dialógusokat a legszükségesebbre redukálta. A Délibábot népmesei motívumokkal töltötte meg, hogy elvonatkoztasson a mindennapok valóságától, a konkrét társadalmi kontextustól, és a balladai homály késleltető hatását hívta segítségül. Ehhez filmes szempontból kiváló eszköznek bizonyultak a western műfaj bejáratott kliséi.
A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

Share Button
Ennyien olvasták: 398

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.