Központ
2020. február 24. hétfő, Szökőnap

Megérkeztek a Kancsendzönga-expedíció életben maradt tagjai

Központ június 5, 2013 Hír & hírháttér

Megérkeztek a Kancsendzönga-expedíció életben maradt tagjai

Kollár Lajos, a Kancsendzönga-expedíció vezetője és tagjai, valamint Jaroslav Dutka, az expedíció szlovák tagja a Liszt Ferenc-repülőtére június 4-én megérkeztek Nepálból.

 

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat Kancsendzönga csúcsának megmászására tett kísérlete tragikus véget ért, mert Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók a csúcstól visszafelé vezető úton eltűntek. A két magyar hegymászónak több mint huszonnégyórás oxigénpalack nélküli mászás után sikerült meghódítania a csúcsot, szlovák társuk útközben feladta a küzdelmet és visszatért az alaptáborba, ő most haza is jött.

Nem folytatódik a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat

Ezt Kollár Lajos közölte június 4-én, kedden a ferihegyi repülőtéren, miután hazaérkezett Nepálból. A magyar Kancsendzönga-epxedíció vezetője szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájához minden valószínűség szerint az vezetett, hogy kevés folyadékot vittek magukkal.

Kollár Lajos elmondta, nála vannak azok a fotók, amelyeken egyértelműen felismerhető Kiss Péter holtteste a Kancsendzöngán. A fiatal hegymászó nem mindennapi módon visszaindult Erőss Zsoltért, „sajnos abban tapasztalatlan volt, hogy 8000 méter felett nem lehet emberségesnek lenni”. Az expedíció vezetője megjegyezte, „senki sem gondolt arra, hogy Péter egy csúcsmászás után, ilyen fizikai állapotban egyáltalán képes erre”.

“Egyesek szerint nem lett volna szabad Pétert ilyen magasra vinni. Pedig az egész táborrendszerből ő volt az egyik legjobban teljesítő mászó. A szerződése is úgy szólt, hogy ha hétezer méter után nem bírja, nem jön feljebb. Sok magyar és külföldi hegymászót mégis zsebre vágott a teljesítményével. Őt a szíve vitte vissza: olyat tett, amit nem lett volna szabad. Ha akkor bekapcsolja a rádiót, lebeszélem róla. De nem kapcsolta be” – tette hozzá Kollár Lajos.

Az expedícióvezető elmondása szerint korábban arról beszéltek Erőss Zsolttal, hogy régen volt már ilyen jól működő, remekül kiszámított csúcshódítási kísérletük: nem voltak problémák, senkinek nem volt torokgyulladása, mindenki remekül bírta az akklimatizációt.

Erőss Zsolt állapotának gyengülése váratlan volt, ám amikor kiderült, hogy Kiss Péter visszament érte, Kollár Lajos továbbra is reménykedett, hogy a táborba lejutva megoldódnak a problémák.

Az Erőss Zsolttal rádión folytatott beszélgetésekből azt állapították meg, hogy valószínűleg ott követtek el hibát, hogy túl kevés folyadékot vittek magukkal. Erőss Zsolt a számára megszokott mennyiséget vitte, ám ez ezúttal, úgy tűnik, ez nem volt elég – vélekedett az expedíció vezetője.

Kollár Lajos elmondása szerint a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíció a Kancsendzönga tragédiával végződött meghódítása után befejeződik, egyelőre nincsenek olyan kaliberű hegymászók, akik képesek lennének a feladatra.

Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek május 20-án sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Eltűnésüket két nappal később jelentették be hivatalosan. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

forrás: MTI nyomán Felvidék.ma

fotó: MTI, Kovács Tamás

Share Button
Ennyien olvasták: 413

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.