Hír & hírháttér

Meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök

Meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök

A venezuelai elnök a rákkal való kétéves küzdelem után hunyt el.

 

Az 58 éves, a latin-amerikai baloldali, illetve függetlenségi mozgalmak jelképének tekintett államfő kedd délután bekövetkezett halála Kubától Bolíviáig az egész térséget megrázta, a Chávez fő ellenségének számító Egyesült Államok pedig reményét fejezte ki, hogy új időszak kezdődhet az amerikai-venezuelai kapcsolatokban. Chávez halálát Nicolás Maduro alelnök jelentette be a televízióban. A tavaly októberben harmadszorra is újraválasztott államfőt múlt év decemberében rákbetegsége miatt negyedszer műtötték meg Kubában, ahonnan február 18-án tért haza, és azóta egy katonai kórházban ápolták Caracasban.

Egészségi állapota hétfőn gyors ütemben rosszabbodott, újabb légúti fertőzést kapott, és akut légzési nehézségekkel küszködött Chávez 1999 óta volt hatalmon, és tavaly októberben választották újjá egy következő hatéves időszakra. Decemberi műtétjét követően azonban túl beteg volt ahhoz, hogy hazatérjen Kubából a hivatalos eskütételre. A venezuelai külügyminiszter kedd éjszaka ugyancsak televíziós nyilatkozatban közölte, hogy az elnököt pénteken temetik. Elias Jaua bejelentette azt is, hogy az országban Chávez emlékére egyhetes nemzeti gyászt rendeltek el, szünetel az oktatás is. Jaua közölte azt is, hogy az országban 30 napon belül új választást rendeznek. Addig – mint mondotta – ideiglenesen Nicolás Maduro alelnök veszi át a hatalmat.


A korábbi hírek arról szóltak, hogy az alkotmány elírásainak megfelelően átmenetileg a parlament elnöke irányítja majd az országot. Caracasban bizonyosra veszik, hogy a kormánypárt jelöltje Nicolás Maduro lesz, míg vele szemben az ellenzék ismét a volt mirandai kormányzót, Henrique Caprilest indítja. A tavaly októberi elnökválasztáson Capriles meglehetősen súlyos vereséget szenvedett az akkor harmadszorra is újraválasztott Chávezzel szemben. Chávez holttestét szerdától a caracasi katonai akadémián ravatalozzák fel. A ravatal mellett a pénteki temetésig állandó virrasztás lesz. A pénteki temetésre több latin-amerikai ország vezetőjét várják – közölte a külügyi tárca vezetője.

Előzőleg Nicolás Maduro alelnök a lakosságot nyugalomra szólította fel. Bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására „a béke szavatolása érdekében”, azt azonban nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Televíziós nyilatkozatában ugyancsak egységet, nyugalmat és megértést sürgetett Diego Molero védelmi miniszter is. Az alelnökhöz hasonlóan szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg megvédi az ország szuverenitását. A venezuelai elnök halála kapcsán üzenetet intézett az ország lakosságához az amerikai elnök. Barack Obama hangoztatta, hogy az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatokban, illetve az új kormánnyal való konstruktív párbeszédben.

A kubai kormány Hugo Chávezt Fidel Castro „igaz fiának” nevezte. Szerdára virradóra közzétett hivatalos nyilatkozatában azt emelte ki, hogy Hugo Chávez „hűséges gyermekként” kísérte mindvégig Fidel Castrót, „a kubai forradalom atyját.” Egyben bejelentette, hogy Kubában a venezuelai elnök emlékére háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. A kubai kormány méltatta az ország egyik legszorosabb szövetségesének számított Chávezt, aki – mint fogalmazott – „érezte nehézségeinket és problémáinkat.” Az állásfoglalás kiemelte azt is, hogy tizennégy évig tartó elnöksége idején Hugo Chávez Kubát mindig „nagylelkű támogatásban” részesítette. A hivatalos közlemény utalt arra is, hogy Chávez nem csupán Fidel Castro „igaz fia” volt, de töretlen kapcsolatokat tartott fenn, megbonthatatlan barátságban volt Kuba jelenlegi vezetőjével, Raúl Castróval is.

Evo Morales bolíviai elnök – aki ugyancsak Chávez legszorosabb szövetségesei között volt – könnyezve tartott televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az elnök – mint fogalmazott – „örökké ösztönzőt jelent majd a szabadságért harcoló emberek számára. Morales egyhetes nemzeti gyászt rendelt el, míg Argentínában három napos gyászt hirdettek a venezuelai elnök emlékére.

Nicolás Maduro venezuelai alelnök egy hétfői nyilatkozatban azt állította, hogy az ország „történelmi ellenségei” okozták az államfő rákbetegségét, és közölte: ennek bebizonyítására tudományos bizottságot kérnek majd fel. Kijelentette azt is, hogy különleges intézkedéseket hoznak a szabotázscselekmények ellen, és hogy kiutasítottak egy amerikai katonai attasét, mert konspiratív tevékenységet folytatott a baloldali kormány gyengítésére. Maduro szerint az általa meg nem nevezett ellenségek „terveket aktiváltak” az ország destabilizálására, arra, hogy „csapást mérjenek a venezuelai demokrácia működésére”, és az utóbbi években kialakított baloldali rendszerre.

Az amerikai külügyminisztérium a vádat a leghatározottabban visszautasította, és azt teljes mértékben abszurdnak nevezte.

Az ENSZ főtitkára méltatta Chávezt

Nyilatkozatban méltatta az elhunyt venezuelai elnöknek a szegények érdekében kifejtett tevékenységét az ENSZ főtitkára.

Helyi idő szerint kedden este New Yorkban közzétett nyilatkozatában Ban Ki Mun úgy értékelte, hogy Hugo Chávez megértette azoknak a venezuelaiaknak a problémáit, illetve vágyait, akik a legsebezhetőbbek voltak.

Ban Ki Mun kiemelte azt is, hogy az 58 éves korában súlyos rákbetegségben elhunyt államfő erőfeszítéseket tett a latin-amerikai regionális integráció érdekében és szolidaritást tanúsított a szomszédos országokkal.

A főtitkár különös jelentőségűnek nevezte Chávez hozzájárulását a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet közötti béketárgyalások megvalósulásához.

Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy az ENSZ Chávez halála után is együtt kíván működni Venezuelával. 

forrás: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.