Központ
2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla, Líviusz

Megrohamozták a határokat a külföldről hazatérő vendégmunkások

Központ augusztus 7, 2017 Hír & hírháttér

Több mint félmillió utas haladt át a hétvégén Románia határátkelőin – közölte vasárnap a határrendészet.

A nyári szabadságra hazatérő, külföldön dolgozó román vendégmunkások rohama, de az idegenforgalmi szezon csúcsidőszaka és az illegális bevándorlás erősödése is fokozott figyelmet követel a határrendészettől, amelynek több mint négyezer alkalmazottja áll szolgálatban.

Az első augusztusi hétvégén félmillió utas és 126 ezer jármű haladt át az ország határain: a legnagyobb forgalmat (csaknem 190 ezer utast) a magyar-román határon regisztrálták, de az ország repülőterein is mintegy 120 ezren lépték át az országhatárt.

A hátátkelőhelyek közül a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren volt a legnagyobb (73 ezer) utasforgalom, amelyet a Nagylak II – Csanádpalota román-magyar autópálya-határátkelő követett 60 ezer utassal.  Ez utóbbinál szombat délután a Romániába érkezőknek több mint két órát kellett várniuk, miközben a térségben vörös hőségriadó volt érvényben a 40 fok körüli csúcshőmérsékletek miatt.

A határrendészet közleménye emlékeztet, hogy április hetedike óta az Európai Unió új schengeni határellenőrzési kódexe szisztematikus határellenőrzésre kötelezi mind a román, mind a magyar és bolgár határrendészeti szerveket. A kódex szerint minden utas iratait tüzetesen át kell vizsgálni és összevetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) – azokét is, akik valamely tagország polgáraiként szabadon mozoghatnak az unión belül.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 256

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.