Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Megszólal a történelemhamisítással vádolt kiadó igazgatója

Pál Piroska január 5, 2017 Hír & hírháttér

Hisztériakeltés valótlan állítások nyomán

Több romániai országos sajtóorgánum is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a 11 éve használt negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.

A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, 2005-ból származó Európa-térképen a Románia és Bulgária csatlakozása előtti Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

A liberális Adevarul erről szóló keddi írásának címében azt emelte ki, hogy „közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”. A jobboldali Romania Libera „Botrány: Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben” címmel írt a témáról. A kormányalakításra készülő, szociálliberális koalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió hétfőn hasonló szalagcímmel szentelt terjedelmes vitaműsort az ügynek.

Mindhárom médium Viorel Dolhát, a romániai tanítók egyesületének elnökét szólaltatta meg, aki a T3-nál, illetve egy másik, román nyelvű kiadónál megjelent történelemkönyvvel szemléltette, mennyire felületes az oktatási tárca a tankönyvek engedélyezésénél. Dolha már egy hónapja közzétette egyesülete honlapján az oktatási tárcát támadó nyílt levelét, benne a „bűnös” térképek fotóival, de azt valamiért csak az új évben fedezte fel egyidejűleg három – különböző sajtótrösztökhöz tartozó – román sajtóorgánum.

Román zászlót letépő felnőttek?

„Ebből a könyvből a diákok semmit se tudnak meg arról az országról, amelyben élnek, arról a lobogóról, amely alatt szolgálnak, a többségi népességről. Súlyosan diszkriminálják őket, beilleszkedési gondjaik lesznek. Az így nevelt diákok romángyűlölő felnőttekké válhatnak, akik aztán letépik a román lobogót” – idézte az Adevarul Dolha aggályait.

A Romania Libera az oktatási minisztériumot is megkereste az ügyben, a tárca válaszát viszont „sokkolónak” nevezte. A sepsiszentgyörgyi kiadó negyedikes történelemkönyve a szaktárca szerint 2014 óta nincs hatályban, mivel időközben új tanterv lépett életbe. A bukaresti oktatási minisztérium azt is elismerte, hogy nem jelent meg helyette más, mivel a negyedikes anyanyelvű történelemkönyvekre kiírt közbeszerzésre nem érkeztek ajánlatok a kiadóktól.

Hisztériakeltés és tudatlanság

Lapunk megkereste a T3 Kiadó igazgatóját, Tulit Attilát, aki szerint az ügy nem más, mint hisztériakeltés. „Év eleji témahiány lehet az oka, hogy a román nyelvű média munkásai elővették a 2005-ben megjelent és az Oktatási Minisztérium által elfogadott tankönyv egy részletét. Nem beszélve arról, hogy a szóban forgó térkép nem Európa országait és annak zászlóit jelöli, hanem az Európai Unió tagállamait, ahogyan az a kép alatt fel is van tüntetve. Akinek szövegértési gondja van, azzal nem tudok mit kezdeni. Közismert, hogy 2005-ben Románia nem volt az EU tagállama, ahogyan Moldova Köztársaság és Ukrajna sem, amely államokat szintén nem jelöltünk a térképen. A székely zászlót tartó mesefigura illusztráció a negyedikes magyar gyerekeknek arra szolgál, hogy viszonyításképp lássák, hol élnek ők a térképen szereplő többi államhoz képest. Románia 2007-ben csatlakozott az unióhoz, így ha valaki butaságból, rosszindulatból hisztériát akar kelteni, az ellen védtelenek vagyunk” – mondta el lapunknak a kiadóigazgató.

„A tankönyv vonatkozó fejezete az Egyesült Európa nevet kapta, és 11 éve íródott, amikor ez volt a történelmi valóság. Mit kellett volna tennie a tankönyvet író történésznek? Be kellett volna jelölnie Romániát mint EU-tagországot, hogy majd a későbbiekben ne legyen hiszti belőle?” – teszi fel a költői kérdést Tulit.

Minden előírt feltételt teljesített a kiadó

Hozzátette: minisztériumi jóváhagyással rendelkező tankönyvről van szó, és az is beszédes tény, hogy megjelenése után 8 évig nem írt ki közbeszerzést a szaktárca újabb magyar nyelvű, negyedikes történelemkönyv megírására. Tulit állítja, hogy nem lehet efféle, légbőlkapott kijelentésekkel játszadozni, hiszen a tankönyvet a törvény betűjét betartva és a procedurális eljárásnak megfelelően adták ki. „Minden megyében a megjelölt kiértékelő-központ láttamozta a kiadványt, a tanárok véleményezését begyűjtöttük, és ezek után következik az a lépés, hogy megküldik a kiadónak az esetleges változtatások listáját. A szóban forgó könyv esetében annyi módosítást kértek, hogy a himnusz román nyelven szerepeljen. Mi minden kérésnek eleget tettünk, és megjelent a tankönyv. Itt a mi feladatunk lejárt, nem áll módunkban, sőt, törvényellenes módosításokat eszközölnünk rajta, még akkor sem tehetjük ezt, ha Románia – a megjelenéstől számított 2 évre – csatlakozott az EU-hoz. Az lett volna történelemhamisítás, ha úgy jelent volna meg akkor, hogy Románia az unió tagállama” – összegzett Tulit Attila.

Azt is megtudtuk, hogy 2014 óta nem igényeltek a tanintézmények ebből a könyvből, mert nincs már a hatályban lévő kiadványok listáján.

Share Button
Ennyien olvasták: 751

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.