Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar
Kedd
Zivatar
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Megszületett az első kóros kisfejűségben szenvedő európai csecsemő

Központ július 26, 2016 Hír & hírháttér

Spanyolországban megszületett Európa első kóros kisfejűségben, azaz mikrokefáliában szenvedő csecsemője. A gyermek édesanyja a terhessége idején Dél-Amerikában járt, ott kapta el a tigrisszúnyog által terjesztett zikavírust – közölték a barcelonai Vall d’Hebron kórház orvosai hétfőn.

A fejlődési rendellenességet már korábban, május elején diagnosztizálták a magzatnál, és azt nyilvánosságra is hozták. A szülők ennek ismeretében döntöttek úgy, nem kérik a terhesség megszakítását. Félix Castillo, a kórház neonatológiai osztályának vezetője elmondta: az egészséges újszülöttek koponyájának kerülete 33,5-34 centiméter, a most világra jött csecsemő fejének körmérete ennél kisebb.

Azt, hogy a mikrokefália pontosan milyen neurológiai problémákat okoz a csecsemőnél, még vizsgálják- tette hozzá a szakember, aki szűkszavúan annyit is elárult, hogy a gyereknek egyéb fejlődési eltérései is vannak.

Elena Carreras, az egészségügyi intézmény szülészeti osztályvezetője beszámolt arról, hogy a szülés a kilencedik hónap végén, tervezetten, programozott császármetszéssel zajlott.A szülők meghatottak és örülnek az újszülött érkezésének- jegyezte meg.

A család védelme érdekében a kórház nem közölt semmilyen személyes adatot, így azt sem, hogy a csecsemő kisfiú-e vagy kislány.

Spanyolországban eddig összesen 190 Zika-fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, minden eset behurcolt, azaz mindannyian Dél-Amerikában kapták el a betegséget. Ebből 26 vírusfertőzött várandós, közülük eddig hatan hozták világra gyermeküket,öten egészséges kisbabának adtak életet.A többi állapotos nőnél a magzati vizsgálatok eddig nem mutattak fejlődési rendellenességet. Spanyolországban eddig 190 Zika-fertőzést regisztráltak, ebből 26-an voltak várandósak

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.

A tigrisszúnyog által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Az oxfordi, a southamptoni és az amerikai Notre Dame egyetem kutatói által készített, a Nature Microbiology tudományos lapban épp hétfőn megjelent tanulmány szerint Közép- és Dél-Amerikában1,6 millió termékeny korú nőt veszélyeztet ez a vírus.Ugyanakkor azt is elismerték: a számok pontos meghatározását nehezíti, hogy sok esetben a fertőzés nem okoz tüneteket és panaszokat.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 330

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.