Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Megvan az új külügyminiszter

Központ november 24, 2014 Hír & hírháttér

Bogdan Aurescu jelenlegi külügyi államtitkárt nevezte ki külügyminiszternek Traian Băsescu román államfő hétfőn, miután Victor Ponta miniszterelnök – korábbi javaslatát visszavonva – Aurescut jelölte a román diplomácia élére.

aurescu

Ponta múlt héten még Mihnea Motocot, Románia állandó EU-képviseletének vezetőjét javasolta külügyminiszternek. Motoc beiktatásának elhalasztását akkor az államfő azzal indokolta, hogy ki kell még lépnie a diplomáciai testületből, mert a miniszteri tisztség minden más állami megbízatással összeférhetetlen, a törvényhozói mandátumon kívül.

Bogdan Aurescu 41 éves karrierdiplomata, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt. Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta.

Bogdan Aurescu külügyminiszter Hegedüs Csillával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség miniszterelnök-helyettessé és kulturális miniszterré kinevezett tisztségviselőjével együtt teszi le hétfő este a hivatali esküt.

Az elnökválasztás nyomán előbb a külügyi tárcát két éve vezető Titus Corlățean, majd a helyére kinevezett Teodor Meleșcanu is lemondott a külügyminisztérium éléről a külföldi szavazóköröknél történt rendellenességek miatt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.