Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Mélyrepülésben az ingatlanpiac

Központ november 25, 2011 Hír & hírháttér

ingatlanMélyrepülésben az ingatlanpiac

Országszerte estek a lakásárak az elmúlt időszakban: most egy négyzetméter átlagosan 1023 euró. Az árak tavalyhoz viszonyítva folyamatosan csökkennek, de a múlt hónap hozta a leghangsúlyosabb visszaesést: szinte 2 és fél százalékosat. E hónapban Marosvásárhelyen 4 százalékos volt a csökkenés szeptemberhez képest. Bár a 2010-es esztendő produkálta a legdrasztikusabb visszaesést az utóbbi években, az idén, igaz, kisebb mértékű, de így is csaknem 9 százalékos csökkenést jeleztek a marosvásárhelyi ingatlanpiacon. Utánajártunk, hogy Marosvásárhelyen az ingatlanirodáknál hogyan is ment a „biznisz” 2011-ben.

Több ingatlanügynököt is megkérdeztünk, és – bár volt olyan, aki azt mondta, hogy idén az általuk lebonyolított tranzakciók száma hasonlóan alakult, mint tavaly – legtöbbjük a forgalom visszaesésére panaszkodott. „Mivel a mi ügynökségünk már 12 éve a piacon van, gondolom, ismertségünk és elismertségünk okán az idén lebonyolított tranzakciók száma nem csökkent a tavalyhoz képest. Bár tény, hogy a 2011-es évben leginkább az program keretén belül adtuk el a legtöbb ingatlant” – nyilatkozta Vasile Rusu, egy központi ingatlanügynökség képviselője. Ezzel ellentétben, Dan Jimbu ingatlanügynök arra panaszkodott, hogy a tavalyi évhez képest 30 százalékkal kevesebb tranzakciót bonyolítottak le.


Kis lakások előnyben

A lakáspiac vásárhelyi szakértői szerint idén a legnagyobb kereslet a kicsi lakások iránt volt. Az érdeklődők és a vásárlók leginkább az egy-két szobás lakásokat részesítették előnyben, de a családi házakból is a kisebbek voltak a nyerők, saját udvarral, kisebb telkekkel, és központi vagy központhoz közeli fekvéssel. „A legkeresettebbek a két szobás, kizárólag régi építésű tömbházlakások. Az ingatlanpiac második helyén egyértelműen a bérelt lakások állnak, a harmadik helyet pedig az egy szobás lakások, a garzonok és a kedvezőbb árú és kicsi magánlakások foglalják el. Ezzel szemben nagy ingatlanokra igen alacsony volt az igény, 2011-ben pedig telkekre, mondhatni, nulla volt a kereslet” – mondta el lapunknak Trella Várhelyi Tamás ingatlanszakértő.

„Bármennyire is csökkentek az ingatlanárak, mégis azt mondhatom, hogy az emberek többsége inkább lakást bérel, mintsem vásárol” – állítja Tóth Sándor ingatlanügynök.

Azt is megtudtuk, hogy városunk viszonylatában legdrágábbak a központi fekvésű és a Kornisa negyedbeli lakások. Legolcsóbbak pedig értelemszerűen a perifériákon épített tömbházlakások: az Ady és a Meggyesfalvi negyed. 5000 euróval is többet érhet egy ugyanolyan lakás a Kornisán, mint a város más részein. „Jelen pillanatban sem igazán lehet találni 35000 euró alatti áron külön bejáratú kétszobás lakást ott, ezzel ellentétben a Kövesdombon adtunk már el kétszobás lakást 23000 euróért, első osztályút 28000-ért” – mutatott rá az árkülönbségekre Trella

Így levonhatjuk azt a következtetést, hogy a marosvásárhelyi lakásvásárló a közepes lakásokat választja, ami az ár-minőség arányt illeti, hisz az ingatlanügynökök szerint a legkeresettebb zónák között a Tudor negyed és utána talán a Kövesdomb említhető.


Magánúton vagy ingatlanügynökség segítségével válasszunk lakást?

A romániai lakosság 66 százaléka ingatlanközvetítő igénybe vétele nélkül vásárol vagy vesz bérbe, illetve ad el vagy ad bérbe ingatlant, legalábbis erre mutat rá a Century 21 romániai cég által készített közvélemény-kutatás.

Hogy miért? A legfőbb ok, amelyre a felmérés során választ adók döntő többsége hivatkozott, hogy nem hiszik, hogy az ingatlanközvetítők bármi pluszt is bele tudnának vinni a tranzakcióba. Összehasonlításképpen Nyugat-Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, illetve Kanadában az ingatlan-tranzakciók több mint 90 százalékát szakosodott cégek bonyolítják le.

Megkérdeztük ingatlan-szekértőinket, hogy mik azok a pluszok, amiket a vásárlónak, illetve az eladónak biztosítani tudnak. „Elsősorban rengeteg olyan ingatlan van adatbázisunkban, amely semmilyen más hirdetésekben nem jelenik meg. Ez azzal magyarázható, hogy van olyan eset, amikor a lakás tulajdonosa nem él az országban, így teljesen ránk bízza az ingatlanjának eladását” – magyarázza Trella. Ő ugyanakkor kiemeli a biztonság fogalmát, amelyet az ügynökségek a vásárlónak és az eladónak egyaránt biztosítanak. „Vannak olyan lakáskínálók, akik félnek magánúton hirdetni, hisz ez azt feltételezi, hogy a potenciális vásárlót „betessékeli” a saját házába, akik abban a pillanatban idegenek, és nem tudnak semmit róluk, tehát itt egy létező rizikófaktorról beszélünk. Így sokkal biztonságosabb egy ingatlanügynökségez fordulni, hisz védjük a kliens érdekeit, de ilyen értelemben őt magát is” – hívja fel figyelmünket Trella.

Emellett vannak olyan jogi vonatkozásai egy lakásvásárlásnak, amelyek rendben kell legyenek: például a lakás telekkönyvi kivonatát, de egyéb iratokat is ellenőrizni kell. „Mi kizárólag <> papírokkal rendelkező lakásokkal foglalkozunk, így az esetleges csalások és átverések esélyét teljesen kizárjuk a tranzakcióból” – fogalmazott Dan Jimbu.

Az ügynökségek által biztosított, az évek során kialakult tapasztalat sem elhanyagolható, hisz Trella szerint vannak olyan esetek, amikor az ügynökök jártasságuk és tájékozottságuk révén könnyebben és sokkal hamarabb megtalálják a kliensnek a legmegfelelőbb ingatlant, mint az ügyfél maga.

Kik veszik igénybe az ingatlanközvetítők szolgáltatásait?

Nem határozható meg kor szerint egy konkrét csoport, amely ügynökségeken keresztül vásárol ingatlant, hanem azt mondhatjuk, hogy mindenik generáció különböző okok miatt fordul szakértők segítségéhez. „A fiatal generáció leginkább az program miatt fordul hozzánk, de ugyancsak ők azok, akik talán kényelmesebbek, mint az idősebb generáció, és emellett aktív internethasználók, így ők a szolgáltatásainkat e-mailen, honlapon, virtuális kommunikációs csatornákon is igénybe tudják venni” – számol be Vasile Rusu.

Az idősebb generáció pedig azért fordul szívesen az ügynökségekhez, mert azok elintézik azokat a jogi, adminisztratív problémákat, amelyekben az idősek esetleg nem jártasok.

„A 30-40 éves korosztály is érdekelt az ügynökségeken keresztül történő  ingatlan-vásárlásban, hisz ők képezik azt a kategóriát, amelynek van fizetése, és esetleg kölcsönt vesz fel, illetve készpénzzel rendelkezik. Habár csökkent a vásárlóerő, még mindig vannak emberek, akik meg szeretnék oldani a lakásproblémáikat” – összegzett Trella.


Lakásunk értékének egyharmada elveszett. Mi lesz 2012-ben?

2008 végétől, a gazdasági válság kirobbanása óta a marosvásárhelyi ingatlanok ára körülbelül 40-50 százalékkel csökkent. A lakótelepi tömbházak esetében a zuhanás 30 és 50 százalék közötti: városunkban ma 16000 euróért már lehet garzonlakást vásárolni, egy kétszobás lakótelepi lakásért pedig 32 és 35000 eurót kérnek az eladók.

A legnagyobb árcsökkenést a telkeknél tapasztalunk, esetenként akár 60-70 százalékkal estek vissza az árak 2008-hoz képest, legkevésbé pedig a jó pozíciójú ingatlanok, például a főtéri házak ára változott, azokat most 15-20 százalékkal olcsóbban kínálják. Ha az átlagot vesszük, akkor egy Tudor lakónegyedi kétszobás tömbházlakásért, ha a válság előtt elkértek 60000 eurót, akkor az most 35000-be kerül. Felére vagy majdnem felére csökkentek az árak csupán három év alatt.

„A garzonok esetében is visszaestek az árak, azokat 20000 euró alatt már meg lehet vásárolni, 24-25000-ért kínálnak egy nagyobb felületű, egyszobás lakást. Ehhez képest 2008 derekán 41000 euróért is adtak el garzont a Kornisán” – magyarázza Trella.

Sajnos az előrejelzések sem bíztatóak, hisz a gazdaságban sem prognosztizálnak pozitív változást, és ez kihatással lesz az ingatlanpiacra is. „Hogyha az eladók azt remélik, hogy 2012-ben felmennek a lakásárak, és akkor tervezik eladni az ingatlanjukat, rossz hírem van számukra: a jövő évre nézve is ingatlanár-csökkenésre számíthatunk!” – figyelmeztet az ingatlanszakértő.


Share Button
Ennyien olvasták: 791

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.