Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Menő dalok miatt drágul az étel

Központ november 7, 2012 Hír & hírháttér

Menő dalok miatt drágul az étel

A nagy üzletláncok drágítani fogják a termékeiket, hogy kifizessék a háromszorosára emelkedett szerzői jogdíjat a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének azokért a számokért, amelyeket az üzletekben játszanak le – állítja a Nagy Kereskedelmi Láncok Romániai Egyesülete.

 

A legális monopólium mellett az egyesület tagjait az zavarja, hogy nemrég szinte háromszorosára emelték az üzletekben, szállodákban, éttermekben háttérzeneként sugárzott számok után fizetendő jogdíjat – jelentette ki Alexandru Vlad, az egyesület elnöke. 


Ki kasszíroz a vásári zene után?

Míg 2011-ben egy átlagos, 15 ezer négyzetméteres hipermarket havonta 1270 lejt fizetett a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének, most 3600 lejt fizet, évente 43 200 lejt. Vlad szerint ez az összeg túl nagy, és kétségbevonta azt is, hogy eljut-e egyáltalán a jogtulajdonosokhoz.

Minden olyan pénz, amelyet az üzletek fizetnek be a zeneszerzők szövetségéhez, a szerzőkhöz kerül – állítja Adrian Iorgulescu, a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének elnöke. Ugyanúgy kell fizetni a hazai, mint a külföldi számok után. “A Madonna számaiért fizetett összegek Madonnához, a Micheal Jacksonéiért fizetettek az ő örököseihez kerülnek” – fejtette ki Iorgulescu.

Mivel az üzletek szerzői jogdíjakat is fizetnek, “kijelenthető, hogy Horia Moculescu, Marius Ţeicu vagy Adrian Iorgulescu drágítja a román állampolgárok ételét” – fogalmazta meg Alexandru Vlad a hipermarketek álláspontját. Tavaly év végén 130 hipermarket működött az országban, ezek együtt most mintegy 6 millió lejt (több mint 1,3 millió lejt) fizetnek a zenéért.

Vlad kifogásolta, hogy a hazai törvénykezés nem engedi meg a kereskedőknek, hogy magukkal a szerzőkkel és előadókkal tárgyaljanak, akik kilépnének a jogdíjukat közösen kezelő szervezetekből. Vlad szerint sérti a szabad társulás jogát, hogy a zeneszerzőket egyetlen szövetségbe kényszerítik, amely tulajdonképpen legális monopóliumként tevékenykedik. Úgy véli, a helyzetet a Versenytanácsnak is ki kellene vizsgálnia.

Kinek kell a shoppingzene?

Adrian Iorgulescu a zeneszerzők szövetégétől azt állítja, a jogdíjak háromszorosára emelése előzetes tárgyalások eredménye, és az összeg, amit a kereskedők korábban fizettek, nevetséges volt.

A nagy felületen kereskedők nevében Vlad azt állítja, nem mondhatnak le a bolti háttérzenéről, mert az kellemes hangulatot biztosít úgy a vásárlóknak, mint az alkalmazottaknak. Egyes üzletláncok vezetői viszont belátták, hogy az emberek nem a napi hangos slágeradagjukért, hanem vásárolni térnek be a boltokba, és lemondtak a tömegszórakoztatásról.

“A villamosenergia drágult, az élelmiszerek drágultak, a zenészek szerzői jogdíjai emelkedtek. Minden plusz bani tükröződik a polcon lévő termékek árában. Mivel a fizetések nem követik ugyanezt a tendenciát, igyekszünk minél jobb árakkal védeni az ügyfeleinket, így inkább nem sugárzunk zenét az üzleteinkben” – magyaráztaPawel Musial, a Profi üzletlánc vezérigazgatója.

forrás: manna.ro/mediafax

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 357

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.