Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Metilalkohol-mérgezés: tilos tömény italt árulni Csehországban

Központ szeptember 15, 2012 Hír & hírháttér

Metilalkohol-mérgezés: tilos tömény italt árulni Csehországban

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok teljes forgalmazását, felszolgálását.

 

Leos Heger egészségügyi miniszter elmondta, hogy a korábbi, 30 százalék feletti alkoholtartalmú italokra és pusztán a piaci és utcai árusításra vonatkozó tilalom nem bizonyult elegendőnek, ugyanis a metilalkohol-mérgezés átterjedt az ország további régióira. 

Eddig 11 embert vett őrizetbe a cseh rendőrség az utóbbi napok metilalkohol-mérgezési eseteivel kapcsolatban, amelyek miatt eddig tizenkilencen meghaltak, többtucatnyian pedig súlyos állapotban fekszenek kórházakban – jelentette a cseh közszolgálati média pénteken.

Korábban a legtöbb esetet a Morvaország-Szilézia régióban fedezték fel, de mivel már Prágában is vásároltak olyan italt, ami mérgezést okozott, más „elosztási forrásokat” is vizsgálnak. Heger elismerte, hogy a tilalmi intézkedés meglehetősen drasztikus, de ezáltal inkább szavatolható, hogy az áldozatok száma ne emelkedjen.

Martin Cervicek, a cseh rendőrség parancsnoka elmondta, hogy több ezer egyenruhás rendőr vesz részt az ellenőrzésekben. A rendelet megsértőit akár hárommillió koronáig (36 millió forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.