Központ
2020. január 23. csütörtök, Rajmund, Zelma

Mi baja Cucu prefektusnak a magyar himnusszal?

Központ július 21, 2015 Hír & hírháttér

Mintegy 1500 ember fordult beadvánnyal a Kovászna megyei prefektushoz, akitől azt kérik számon, hogy miért fellebbezett a magyar himnusz eléneklése miatt kirótt bírság megsemmisítésére irányuló perben.

himnusz
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei szervezetei közösen tartottak sajtótájékoztatót kedden abból az alkalomból, hogy iktatták a prefektúrán a beadványokat.

A prefektus ötezer lejes bírságot rótt ki az MPP-re, mert a párt által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét a bíróság alapfokon érvénytelenítette, de a prefektus fellebbezett a döntés ellen.

A Sebastian Cucu prefektusnak címzett beadványokat tiltakozásképpen iktatták a hivatalnál, és 30 napon belül választ várnak ezekre. A három magyar párt egy hónappal korábban jelentette be ezt az akciót, akkor azt a célt tűzték ki, hogy ezer beadványt iktassanak a kormánybiztosi hivatalnál.

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta, hogy arra a kérdésre várnak választ a prefektustól, hogy miért üldözi a magyar himnuszt. “Nem lenne szabad, hogy nemzeti szimbólumaink használatáért ilyen módon járjanak el velünk szemben, de vállaljuk a harcot, közösen” – mondta az MPP megyei elnöke, akit az RMDSZ háromszéki szervezete által kiadott közlemény idézett. Az MPP megyei elnöke emlékeztetett, hogy a himnuszperben a következő tárgyalást szeptember 15-ére tűzték ki.

“Ha egymásnak feszülünk nemzeti ügyekben, akkor a magyarságnak nincs nagy jövője Erdélyben” – fogalmazott Bedő Zoltán, az EMNP megyei önkormányzati képviselője arra utalva, hogy a himnuszperben mindhárom párt egységes álláspontot képvisel.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke közölte, hogy a beadványok magyar nyelven íródtak, az elsőt már június 24-én iktatták, de még nem kaptak választ rá.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 555

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.