Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Milliókat érő Brâncuși szobrot venne az állam

Központ március 14, 2016 Hír & hírháttér

Az állam újrakezdte a tárgyalásokat Constantin Brâncuși világhírű román szobrász egyik jelentős alkotásának tulajdonosaival, akiktől meg akarják vásárolni az értékes kisplasztikát.

brancusi

A tulajdonosok már 2014-ben el akarták adni a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló szobrot, amelyre az államnak elővásárlási joga van, de a felek nem tudtak megállapodni, mert 20 millió eurót kértek, amit a román állam sokallt.

Vlad Alexandrescu kulturális miniszter bejelentette, hogy pénteken elkezdődtek a tárgyalások, miután február közepén a bukaresti kormány úgy döntött, újabb vásárlási eljárást kezdeményez. Dan Suciu kormányszóvivő akkor bejelentette, hogy egy új bizottságot állítanak fel, amely a tranzakció lebonyolításáért felel.

A miniszter azt mondta, hogy a tulajdonosok részéről nagy megértést tapasztalt. Nem részletezte, hogy az állam mennyi pénzt hajlandó fordítani a műalkotásra. Úgy vélte, az államnak kötelessége kifizetni legalább az összeg egy részét, hogy Brâncuși születésének 140. évfordulója alkalmából jóvátegyék az 1950-es években a román kultúra kiemelkedő alakját ért igazságtalanságot, ugyanis az akkori román kommunista hatalom dekadensnek minősítette Brâncuși művészetét – magyarázta a miniszter.

A modern plasztika egyik meghatározó egyénisége 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Egyik legismertebb műve A végtelen oszlop, amelynek egymás fölött ismétlődő elemei az ember és a világegyetem kapcsolatát fejezik ki.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 140

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.