Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Minden erdélyi megyében indul az EMNP a parlamenti választásokon

Központ október 8, 2012 Hír & hírháttér

emnpMinden erdélyi megyében indul az EMNP a parlamenti választásokon

Minden erdélyi megyében állít jelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a decemberi parlamenti választásokon – jelentették be a párt vezetői az EMNP Országos Választmányának vasárnapi alakuló ülése után Marosvásárhelyen.

 

Toró T. Tibor pártelnök hangsúlyozta: a választási törvényben szereplő alternatív küszöb biztossá teszi, hogy az erdélyi magyarságnak lesz parlamenti képviselete. Szerinte az önkormányzati választási eredmények tükrében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) biztos lehet abban, hogy bejut a parlamentbe. Úgy vélte, van esély arra, hogy az EMNP jelöltjei is élen végezzenek legalább három szenátori és hat képviselői választókerületben, és így az EMNP parlamenti párttá váljék.


“Most történelmi esély van arra, hogy két párt is bejusson a képviselet veszélyeztetése nélkül. Hiszen az a politikai párt, amelynek a jelöltjei legalább hat képviselői és szenátori kerületben első helyen végeznek, vagyis relatív többséget szereznek, az teljesíti a választási küszöb feltételeit, bejut a parlamentbe, és ettől kezdve részt vesz a mandátumok szétosztásában. Erdélyben legalább 15 olyan képviselői és hét olyan szenátori kerület van, ahol a magyarság él többségben, tehát ki van zárva, hogy az RMDSZ ne jusson be. De mi reméljük, hogy az EMNP is bejut” – mondta Toró T. Tibor. 

Szerinte az erdélyi magyarság csak nyerne azzal, ha két magyar pártot juttatna a bukaresti törvényhozásba, mert a két politizálási stílus – az RMDSZ “kamarillapolitikája” és az EMNP “következetes autonómia elkötelezettsége” – egymást kiegészítve szolgálhatná a magyarság közös érdekeit.

Toró T. Tibor pontosította: az EMNP minden erdélyi megyében állít jelöltet, de nem minden választókerületben.

“Ennek igazából anyagi okai vannak elsősorban. Ismeretes, hogy a választási törvény szerint jelöltenként kell fizetni egy bizonyos összeget. Ez szab egy kis korlátot, de minél több erdélyi választókerületben szeretnénk megteremteni a lehetőséget, hogy a választók az EMNP-re voksoljanak” – magyarázta.

A pártelnök hozzátette: az EMNP öttagú elnökségének minden tagja szenátorjelöltként indul a december 9-ei választáson, ő maga a – háromszéki szervezet felkérésének eleget téve – a sepsiszentgyörgyi-erdővidéki kerületben pályázza meg a mandátumot.

A teljes jelöltlista közzétételével meg akarják várni a Magyar Polgári Párt (MPP) jövő hétvégén esedékes tisztújító kongresszusát, annak reményében, hogy a két hasonló ideológiájú párt között mégiscsak megvalósulhat valamiféle összefogás. 

“Amennyiben az MPP úgy dönt, hogy nem indul önállóan a decemberi választásokon, egyes jelöltjeik akár az EMNP színeiben is indulhatnak a választáson” – jelezte az EMNP elnöke.

Arra a kérdésére, miszerint nem tartanak-e attól, hogy a magyar-magyar verseny gyengíti vagy veszélyezteti a magyar képviselet a szórványmegyékben, Toró T. Tibor rámutatott: az EMNP vélhetően csak a Székelyföldön és a Partiumban előzheti meg az RMDSZ jelöltjét, ám az RMDSZ-re ott leadott voksok éppen a szórványmegyékben hasznosulhatnak a visszaosztásnál. 

Gergely Balázs alelnök hozzátette: maga az RMDSZ nyilván nem tart ettől, mert elutasította az EMNP összefogási javaslatát. 

“A mandátumvesztésért az lesz felelős, aki a választási szövetséget elutasította” – mondta Gergely. 

Az EMNP országos választmánya Szilágyi Zsolt alelnököt bízta meg az országos kampánystáb irányításával.

manna.ro/mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 413

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.