Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Minden nap megerőszakolták a fiatalkorúak börtönében

Központ augusztus 16, 2013 Hír & hírháttér

Minden nap megerőszakolták a fiatalkorúak börtönében

Tinédzser fiúk tucatjait molesztálták egy fiatalkorúak számára fenntartott angliai börtönben – a zaklatások felett sokáig szemet hunytak a hatóságok, de az egyik áldozat addig harcolt a többiekért, amíg újraindították a nyomozást.

 

John McCabe 17 évesen került a Durham megyei Medomsley fogházba. Mint elmondta, az intézmény alkalmazottai közül sokan egy pedofil banda tagjai voltak, és gátlástalanul zaklatták az odakerülő fiúkat. Őt magát „minden áldott nap megerőszakolták” – állítja McCabe.

2003-ban nyomozás indult az ügyben, amelynek végén két börtönőrt elítéltek. Lesley Johnson 6 évet, Neville Husband 12 évet kapott fiatalkorú ellen elkövetett nemi erőszakért – ő volt McCabe első számú zaklatója.

A hatóságok ezt követően lezárták az esetet, pedig a bántalmazás sok másik fiút is érintett. A hetvenes-nyolcvanas években többen is panaszt tettek. Azt állították, a fogház dolgozói rendszeresen megerőszakolják a hozzájuk kerülő, fiatal fiúkat – de hiába vártak segítséget a rendőrségtől, nem foglalkozott velük senki.

McCabe szerint több száz tinédzser volt veszélyben, a rendőrök azonban szemet hunytak a bántalmazások felett. Úgy tudni, legalább négy pedofil börtönőr garázdálkodott szabadon az intézményben. Amikor az egyik egykori áldozat részletes vallomást tett, szó szerint azt mondták neki: kopjon le, különben visszakerül a börtönbe – derül ki a Daily Mail cikkéből.

Amikor Husband szabadlábra került, McCabe megkereste a rendőrséget, de sem ők, sem az ügyészség nem tett semmit. Nem adta fel, és sajtókampányt indított, míg végre újra nyomozást indítottak az ügyben. Az egyik napilapnak részletesen beszámolt a zaklatás körülményeiről: – Hat hónapon keresztül molesztáltak. A konyhában kellett dolgoznom, ott találkoztam Husband-dal. Azt mondta, ha nem teszem, amire utasít, akkor meg fog ölni, és senki nem fog utána kérdéseket feltenni. Rengeteg sorstársam van, aki hasonló sorsra jutott, és akinek igazságot kell szolgáltatni. Túl sokan és túl sokáig úszták meg a zaklatásokat – fogalmazott.

Egy Michael McCann nevű munkáspárti parlamenti képviselő szerencsére melléje állt, és támogatta az ügyét. 

– Eddig csak két börtönőrt ítéltek el, de tudjuk hogy többen vannak, akik soha nem kerültek bíróság elé. Tény és való, hogy a rendőrség korábban nem segített az áldozatokon – de ha most nyilvánosság elé lépnek, másként fognak történni a dolgok – ígérte McCann.

forrás: Blikk-összeállítás

 

Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.