Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Jégsörét
Ma
Jégsörét
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Minden szinten és szakon tanulhatunk magyarul Romániában?

Központ október 6, 2014 Hír & hírháttér

Minden szinten és szakon tanulhatunk magyarul Romániában?

Az állam kiemelt jelentőséget tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, ezért minden szinten és szakon támogatja, illetve finanszírozza a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást – jelentette ki szombaton Mihnea Costoiu, felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres hírügynökségnek, Semjén Zsolt bírálatára reagálva.

     

 

A magyar miniszterelnök-helyettes a Sapientia EMTE marosvásárhelyi bentlakásának pénteki avatóján megjegyezte: szégyen, hogy a – magyarországi költségvetési támogatásból működő – tanintézmény finanszírozásához a román állam egy fillérrel sem járul hozzá. Semjén Zsolt szerint ezáltal Románia román állampolgárokat diszkriminál.

Costoiu válaszában rámutatott, Romániában a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok és hallgatók az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhatnak. Olyan romániai egyetemeken, mint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem államilag finanszírozott magyar tannyelvű felsőoktatás működik.

A miniszter megjegyezte, hogy a román állam etnikai megkülönböztetés nélkül ösztöndíjakat, utazási kedvezményeket, ingyenes táborokat, bentlakásokat és ellátást is biztosít az egyetemi hallgatóknak.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 207

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.