Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

MOGYE-egyveleg: kacsa, tüntetés, tisztogatás

Központ március 9, 2012 Hír & hírháttér

mogyeMOGYE-egyveleg: kacsa, tüntetés, tisztogatás

Négy nap alatt igen sok minden történt a MOGYE-ügy körül, és bár konkrét döntés, amely a magyar tagozatok létrehozását eredményezné nem született, az események tovább zajlanak. No, de szépen sorjában!

Kedd este Markó Béla miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy eredménytelenül zárult a román kormánykoalíció aznapi tanácskozása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának megalakításáról. Az RMDSZ volt elnöke azt is elmondta, hogy most már a bukaresti kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt is elismeri, hogy csak kormányhatározattal lehet a magyar nyelvű orvosképzés szervezeti önállóságát biztosítani, de ennek tartalmáról a koalíció nem tudott megegyezni.

Így a szövetségiek a demokrata-liberálisoknak ultimátumot adtak március 12-ig: „amennyiben jövő kedden kormányhatározattal nem rendezzük ezt a kérdést és nem érvényesítjük a törvényességet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, akkor minden valószínűség szerint nem tudunk együtt menni tovább” – jelentette ki Markó.


Március 7-i kacsa

Bár nem írunk április elsejét, hogy egy jóízű tréfának fogjuk fel az álhírt, szerda reggel több médiaorgánum is megjelentetett, illetve átvett egy hírt, miszerint mégis sikerült megegyezni az RMDSZ és a demokrata-liberális képviselőknek, és lesz magyar intézet a MOGYÉ-n. Ezt körül-belül három óra múlva Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, amiként Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke is megcáfolta.  

Tüntetnek a román diákok

Március 5-én a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román hallgatói újra az utcára vonultak, ily módon tiltakozva az ellen, hogy „a politikum beleavatkozik az egyetem életébe”. A Prefektúra épülete előtt zajló tüntetés szervezői szerint a MOGYE már csak egy politikai eszköz arra, hogy az RMDSZ a kormánykoalícióban maradhasson.

Eközben félreállították a magyar dékán-helyetteseket

Amíg Bukarestben tárgyalások folynak, a MOGYE újonnan megválasztott szenátusa – amelyben, öt személy kivételével, nem vesznek részt a magyar tagozat képviselői – kénye-kedve szerint cselekszik. A hét elején arról döntöttek, hogy félreállítják a magyar dékán-helyetteseket, akik kiálltak az önálló magyar tagozat létrehozása mellett. Az Általános Orvosi Karon dr. Szabó Béla professzor helyett dr. Gábos Grecu Iosif egyetemi tanárt bízták meg az ideiglenes dékánhelyettesi tisztséggel, a Gyógyszerészeti Karon dr. Sipos Emese előadótanár helyébe dr. Dónáth Nagy Gabriella előadótanárt jelölték, anélkül hogy jelen lett volna, s megkérdezték volna, hogy vállalja-e egyáltalán az ideiglenes tisztséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.