Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

MOGYE: magyar helyekért gyűjtik az aláírásokat

Központ szeptember 18, 2012 Hír & hírháttér

MOGYE: magyar helyekért gyűjtik az aláírásokat

A felvételizők és szüleik petícióban követelték az egyetem vezetőségétől, az oktatási minisztériumtól és az RMDSZ-től a fizetéses helyek paritásos elosztását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen: minimum 40  fizetéses helyet az Általános Orvosi Karra és 15-öt a Fogorvosi Karra.

 

A MOGYE által meghirdetett 155 fizetéses helyre 5 magyar diákot vettek fel a 2012-ben felvételizettek közül.


Az RMDSZ közbenjárásával 20 fizetéses helyet biztosított a minisztérium a magyar fiataloknak, miközben az egyetem szenátusa ugyanennyi hellyel bővítette a román tagozatot is.  A magyar felvételizők és szülők a 20 helyet megalázóan kevésnek tartják, ezek elfogadását a magyarság egyenjogúságának feladásaként tekintik.

A bukaresti tanügyminisztérium előtt heteken át tüntető diákok és szüleik kérik a petíció aláíróit, hatalmazzák fel az RMDSZ-t, hogy ne fogadja el a 20 helyet, követelje a szaktárcától, hogy a MOGYE-n mint multikulturális egyetemen az induló tanévben és hosszú távon is a fizetéses helyek 50 százalékát biztosítsák a magyar nemzedékek számára.

A Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület támogatja a fizetéses helyek paritásos alapú elosztását, és a világhálón indított petíció népszerűsítését.

A petíciót ide kattintva, vagy itt lehet aláírni

sajtóközlemény

 

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.