Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

MOGYE: Nem történt előrelépés a magyar karok ügyében

Központ szeptember 27, 2012 Hír & hírháttér

MOGYE:  Nem történt előrelépés a magyar karok ügyében

/ kormánytagok tárgyaltak Vásárhelyen  / a marosvásárhelyi magyar csúcspolitika ismét feláldozott  egy ellenkező orvos-tanárt / az ígéret nem más, mint kampányfogás /  a MOGYE oktatói szkeptikusak

mogye

Pénteken éjszakába nyúlóan tárgyaltak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyéről. A beszélgetésen jelen volt Victor Ponta miniszterelnök, Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, román és magyar politikusok, illetve a tanintézmény vezetői és néhány oktatója. A tárgyalás eredménye egy hét pontos egyezmény, amelynek tartalmáról az illetékeseket kérdeztük.

 

„Nincsenek illúzióim”

Dr. Szabó Béla, a magyar tagozat belső választásain megválasztott, de az egyetem vezetése által el nem ismert tagozatvezető szerint ez a megállapodás nem nevezhető jónak, legfennebb a pillanatnyi helyzetnek megfelelő. „Szerencsére a szombati tárgyalásnak pozitív hozadéka is volt, éspedig, hogy oktatókat alkalmazhatunk a magyar tagozatra, hiszen az akkreditáció megszerzéséhez főállású tanárokra van szükség. A másik pozitívum, hogy a magyar tanársegédi állásoknál végre figyelembe veszik azt a kitételt, hogy magyarul beszélő tanársegédeket kell alkalmazni. Ez természetesnek tűnhet, de az elmúlt 25 évben román tanársegédeket foglalkoztatott az egyetem, és etnikai diszkrimináció áldozatául estek a magyar diákok. Összességében: amit a tárgyalással elértünk, több mint amennyit a jelenlegi helyzet biztosít, de annál biztosan kevesebb, mint amennyit szerettünk volna” – szögezte le Szabó.

A tárgyalásra meg nem hívott, ám utólag megérkező Szabó Béla azt nyilatkozta, hogy Andronescu miniszter asszony felelősséget vállalt azért, hogy áprilisban – az akkreditációs folyamat lejárta után – az egyetemi szenátus eldönti a megalakulandó főtanszékek számát. „A főtanszékek számának meghatározása a román többségű szenátus feladatköre, és emiatt még a miniszteri ígéret ellenére is szkeptikusan állok a departamentumok megalakulásához. Álszentség lenne azt állítani, hogy a tárgyalások után a MOGYE-n rendben lennének a dolgok, ami esetleg történt, az, hogy megteremtették az eddigi patthelyzetből való kimozdulás lehetőségét” – nyilatkozta a professzor.


„Kényelmetlen személy lettem a román vezetőség számára”

Lapunk kérdésére, hogy a tárgyaló felek miért fogalmazták meg a tárgyalás előfeltételeként azt, hogy Szabó Béla ne ragaszkodjék a rektor-helyettesi székhez, az oktató kifejtette: szerinte azért, mert ő eddig kitartott a magyar főtanszékek megalakítása mellett, és mert túl jól ismeri az egyetem vezetőséget, és hamarabb megszimatolja a készülődő átveréseket. „Az előző ciklusban dékán-helyettesi minőségben végigültem egy-két vezetőségi gyűlést, és jó a memóriám, emlékszem hogyan alkalmazták egyesek a kettős mércét a törvények alkalmazásakor, és azt hiszem, emiatt lettem az egyetem vezetőségének szemében szálka. Ám, ha ez az egyetlen akadálya a megegyezésnek, én feltételek nélkül félreállok” – jelentette ki Szabó.

Azt is hozzátette, hogy az egyetem szenátusában tükröződni fog a tanári karban is létező román-magyar arány, így a döntéshozó testületnek 1/3-át magyar oktatók fogják képezni. „Az egyetemi szenátusban ahhoz, hogy egy döntést elfogadjanak, a testület 2/3-ának támogató szavazatára van szükség. Na most már, mi, magyarok mindenképp kisebbségben leszünk, úgyhogy sajnos azt kell mondanom, hogy teljesen mindegy, hogy 1/3-át tesszük ki a testületnek, vagy 1/10-ét, úgysem fogjuk tudni keresztülvinni az akaratunkat” – állítja Szabó.

A magyar tanári karnak három személyt kell javasolnia a rektor-helyettesi tisztségre, ezek között emlegetik – egyetemen belüli források szerint a román vezetőség nyomására – dr. Szilágyi Tibor nevét.

Benedek: sajnos ez nem előrelépés!

Benedek István, a vásárhelyi RMDSZ elnöke, MOGYE-oktató szerint a pénteki tárgyaláson nem történt semmiféle konkrét előrelépés. „Amíg a miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy nincs szükség magyar departamentumra, emellett határidők leszögezése nélkül ígérnek meg bizonyos dolgokat, addig úgy gondolom, nem történt semmiféle előrelépés. Sőt, Szabó Béla eltávolítása inkább visszalépésnek minősíthető, hisz ő volt az a személy, aki elvállalta és egy éven át dolgozott a magyar kar ügyén, ő képviselte a magyar oktatók kéréseit. És az a tény, hogy Szabót – a román rektor és tanügyi káderek kérésére – vakvágányra helyezik, egyértelműen azt a feltételezést támasztja alá, hogy a román partnerek nem szándékoznak megoldani az orvosi ügyét” – fogalmazott Benedek.

Arra a kérdésre, hogy lát-e reális esélyt arra, hogy áprilisban – az ígéretekhez híven – elinduljon az önálló tanszékek megalakítása, Benedek szkeptikusan nyilatkozott: „sokszor és sokat ígérgettek nekünk, és miközben kormányok jöttek-mentek, a probléma maradt. Ez az ígéret sem más, mint egyszerű kampányfogás” – szögezte le.

Dr. Vass Levente keddi Facebook-bejegyzésében bírálta a marosvásárhelyi magyar politikusokat, akik képtelenek voltak megvédeni Szabó Bélát. „Szabó Béla orvosprofesszor beáldozásával a jelenlegi marosvásárhelyi magyar csúcspolitika ismét cserbenhagyott egy ellenkező orvos-tanárt” – áll a politikus személyes oldalán.


A magyar pártok összefognának – elméletben

Ádám Valerián, az RMOGYKE ügyvezetője két hete tüntet az Oktatási Minisztérium előtt. A műtőruhába öltözött és esernyővel felvértezett kis csapat azt szeretné, ha az orvosin, a meglévő húsz magyar nyelvű tandíjas hely mellé, elkülönítenének még 20 helyet az általános orvosi karra, illetve 15-öt a fogorvosi karra. Ádám a magyar pártok közös fellépését sürgeti az ügyben.

Szász Jenő, az MPP elnöke elmondta, hogy a MOGYE ügyében első pillanattól az érdemi megoldások mellett törtek lándzsát, sőt, a dr. Kincses Előd képviselte perhez is csatlakoztak. „Az MPP felvállalja a magyar ügyeket, de sajnos az RMDSZ hibája az, hogy 22 év után a valaha magyar orvosi egyetem ilyen helyzetben van. Mindemellett támogatjuk Ádám Valerián akcióját, aki véleményem szerint többet, de főleg őszintébben, kitartóbban tett az egyetem ügyéért, mint az RMDSZ” – zárta Szász.

Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei szervezetének elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly október 6-án kezdeményeztek egy tüntetést, és már akkor felkarolták a MOGYE-ügyét. Hozzátette: az RMDSZ akkor még kormányon volt, rendezhette volna ezt a kérdést, és akkor a jelen helyzet nem így festene. „Az EMNP minden olyan megmozdulást támogat, amely hozzájárul az ügy orvoslásához, legyen szó akár tiltakozásról is, de kételkedem abban, hogy az RMDSZ választások és főleg a választási kampány előtt belemenne egy olyan fajta tiltakozásba, amelyben a Néppárt, illetve az MPP partner lehetne” – állítja.

Az RMDSZ-és Benedek István szerint a politikumnak, minden politikai alakulatnak kötelessége kiállni a magyar oktatás ügye mellett, sőt az eddigieknél jóval többet kell felvállalnia, tennie.


Share Button
Ennyien olvasták: 559

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.