Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

MOGYE-ügy: Kincses Előd perel, az RMOGYKE újabb tiltakozást szervez

Központ november 4, 2011 Hír & hírháttér

MOGYE-ügy: Kincses Előd perel, az RMOGYKE újabb tiltakozást szervez

Mint ismeretes, a napokban felháborító kimenetelű szenátus ülés történt a MOGYÉ-n, amikor új chartát szavazott meg a román többségű szenátus, egyetlen „változást” eszközölve, ami arra vonatkozott, hogy az egyetemen belül egy prorektor magyar nemzetiségű legyen. Ez viszont semmiféle előrelépést nem jelent, hisz a MOGYE egyik prorektora eddig is magyar volt.

 

A történtek után a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészi Képzésért Egyesület per indításáról döntött az egyetem szenátusa ellen. A lépést a szervezet ügyvédje, Kincses Előd bejelentette, hogy már hétfőn elindítja a jogi procedúrát.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít, és főleg mennyi idő alatt, a marosvásárhelyi jogász rendkívül optimistán nyilatkozott. „Egyértelmű győzelmet, hisz az egyetem vezetősége megszegte a minisztériumi utasítást. Egy ilyen pert akár négy hónap alatt is meg lehet nyerni, elvégre adott egy törvénytelen charta, és mellette egy minisztériumi korrigálási utasítás” – fejtette ki Kincses.

A RMOGYKE újabb tiltakozás formájában akar fellépni a törvénytelenség ellen. Ádám Valerián, a szervezet titkára, és csapata – akik már több tiltakozó akciót szervezett az elmúlt hónapokban -, hétfőtől ismét előveszik fehér köpenyt és narancssárga ernyőt, járják majd Marosvásárhely főbb utcáit. Ádám ugyanakkor a tüntetések szervezését is fontolóra vette. Viszont egyelőre tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezd a diákság körében.

A Magyar Polgári Párt  közleményben jelezte: megdöbbenéssel értesültek a MOGYÉ-n történtekről. „Az egyetem szenátusa szertefoszlatta a magyar közösség maradék reményét is az önálló tagozat létrehozására. Az egyetem szenátusának döntése kapcsán kijelenthetjük: Halottak Napján az egyetem román nemzetiségű tanárai semmibe vették a magyarok elvárásait és tort ültek a magyar tagozat felett”. A MPP arra kéri az egyetem oktatóit és hallgatóit egyaránt, hogy küzdelmükben tartsanak ki.


Share Button
Ennyien olvasták: 598

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.