Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Nagy-Britanniát fenyegeti az Iszlám Állam egy kivégzést is bemutató videóban

Központ január 4, 2016 Hír & hírháttér

Állítólagos “brit kémek” kivégzését bemutató, Nagy-Britanniát fenyegető videót tett közzé vasárnap az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport.

A vasárnap este elérhetővé vált felvételen egy tökéletes angolsággal, brit akcentussal beszélő álarcos férfi azt üzeni David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy Nagy-Britannia el fogja veszíteni az Iszlám Állam ellen viselt háborúját, “ugyanúgy, ahogy az iraki és az afganisztáni háborút is elvesztette”.

A brit népet megszólítva a beszélő közli, hogy “az Iszlám Állam, a mi országunk fennmarad, folytatja a dzsihádot, áttöri a határokat, és egy nap lerohanja a ti országotokat, amelyet a saría (az iszlám jogrendszer) előírásai szerint ural majd”.

A felvételen ezután öt, narancssárga rabruhába öltöztetett férfit agyonlőnek egy sivatagi helyszínen. A videón beszélő férfi szerint a megölt öt ember “Nagy-Britanniának kémkedett”.

Egyikük a videón azt mondja, hogy a britek az Iszlám Állam tagjainak, köztük két brit állampolgárnak a hollétéről kértek tőle információkat.

A brit királyi légierő (RAF) egy drónnal tavaly augusztusban megölte az Iszlám Állam két brit tagját, a walesi illetőségű 21 éves Reyaad Khant, valamint a skóciai Aberdeenben született Ruhul Amint. A vasárnap közzétett videofelvételből nem derül ki, hogy róluk beszélt-e a nem sokkal később agyonlőtt fogoly.

Cameron a Szíriában végrehajtott augusztusi támadásról a londoni alsóházban beszámolva annak idején kijelentette, hogy az akció “önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes” volt, mivel a brit elhárítás információi szerint Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában.

A BBC által vasárnap este megszólaltatott stratégiai elemzők szerint lehetséges, hogy az új videofelvételen beszélő álarcos férfi az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, brit állampolgárságú kivégzőjének “utódja”.

A 27 éves Mohammed Emwazit – akit a brit sajtó “Dzsihád John” néven emlegetett – az amerikai légierő ölte meg novemberben Szíriában, drónok bevetésével.

Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Nagy-Britanniába költözött. A londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást, majd Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Nem sokkal később feltűnt azokon a videókon, amelyek James Foley ésSteven Sotloff amerikai újságírók, két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig, valamint egy japán újságíró, Goto Kendzsi brutális meggyilkolását mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében a narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

London már az első brutális gyilkosságról 2014 nyarán közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, tavaly pedig – nem sokkal megölése előtt – kétséget kizáróan megállapították személyazonosságát.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.