Hír & hírháttér

Nagyobb lehet a gazdasági növekedés, mint gondoltuk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) enyhén felfelé módosította a román gazdaság idei várható növekedését, amelyet 2,7 százalékra becsült.

gazd

A kedden nyilvánosságra hozott World Economic Outlook (WEO) jelentés legutóbbi, őszi  kiadásában még 2,5 százalékos növekedésre számított a nemzetközi pénzintézet. Ugyanakkor az IMF  a Romániával kötött hitelmegállapodás keretében végzett februári felülvizsgálati látogatás nyomán kiadott elemzésében már szintén 2,7 százalékos növekedést remélt.

Az IMF szerint a román hazai bruttó termék 2016-ban 2,9 százalékkal fog bővülni. Tavaly a román GDP 2,8 százalékkal nőtt.  A folyó fizetési mérleg hiánya az idén GDP-arányosan 1,1 százalék lesz, a jövő évben 1,5 százalék. Az IMF becslése szerint a munkanélküliségi ráta 2015-ben 6,7 százalékra mérséklődik a korábbi 6,8 százalékról, majd 2016-ban változatlanul, 6,7 százalék marad.

Az év elején az Európai Bizottság 2015-re 2,7 százalékos román gazdasági növekedést vetített előre, a Világbank 2,9 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.