Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Négy év szabadságvesztésre ítélték Berlusconit

Központ október 27, 2012 Hír & hírháttér

Négy év szabadságvesztésre ítélték Berlusconit

Adócsalásért négy év szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság pénteken Silvio Berlusconit. Az általa birtokolt televíziós társaságok a közvetítési jogdíjakkal csalva károsították meg az olasz államot. 

 

A bíróság öt évre eltiltotta a közhivataloktól, és 10 millió euró bírság kifizetésére is ítélte a korábbi miniszterelnököt. Ez azt jelenti, hogy ha az ítélet jogerőssé válik, Berlusconi nem lehet a római parlament tagja sem. Ami a kiszabott börtönbüntetést illeti, a milánói bíróság bejelentette, hogy az ténylegesen egy évre csökken a 2006-ban elfogadott amnesztiatörvény miatt. Az amnesztiatörvény a balközép kormány idején született, ezzel akarták enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát. Mivel Berlusconit többnyire 2001 és 2003 között elkövetett cselekményekért ítélték el, rá is vonatkozik az enyhítés. 

Hat éve tartó bírósági tárgyalás zárult le az elsőfokú ítélettel. Berlusconit négy évre, az amerikai producer Frank Agramát három évre ítélték a Berlusconi által birtokoltMediaset televíziós csoport másik két menedzserével együtt. Felmentették Fedele Confalonierit, a Mediaset elnökét. 

A magát a milánói ügyészség áldozatának tartó Berlusconi nem volt jelen a pénteki tárgyaláson. Egyik televíziós nyilatkozatában röviden csak annyit mondott: “Politikai ítéletről van szó, ami hihetetlen és tűrhetetlen”. Hozzáfűzte: minden eddigi ellene indított per “politikai indíttatású volt”. 

“Végre elérkezett az igazság pillanata” – hangoztattaAntonio Di Pietro volt ügyész, aki az 1980-as években elindította a Berlusconi birodalma elleni vizsgálatsorozatot. 

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót. 

Az elsőfokú ítélet ellen várhatóan fellebbezni fog a korábbi miniszterelnök, aki ellen több bírósági eljárás zajlott az utóbbi években. Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született. Miniszterelnökként Berlusconi több igazságügyi törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amelyeknek révén az ellene indított bírósági eljárások nagy részét felfüggesztették. Emiatt az ügyek túlnyomó része elévült addigra, mire Berlusconi – kormányfőként élvezett mentességét elveszítve – bíróság elé állhatott volna. 

A 76 éves Berlusconi csütörtökön jelentette be visszavonulását pártja, a Szabadság Népe (PdL) éléről.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.