Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Négy milliárd forint a Sapientiának és a PKE-nek

Központ október 3, 2012 Hír & hírháttér

Négymilliárd forint a Sapientiának és a PKE-nek

OV

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap tiszteletét tette a marosvásárhelyi Sapientia EMTE-n. A tanintézmény 2001. október 3-án tartotta első tanévnyitó ünnepségét, amelynek évfordulóját 2012-ben az egyetem napjává nyilvánították. Az eseményen jelen voltak a magyarországi és az erdélyi politikai élet jeles képviselői is.

A tanintézmény vezetősége átadta az egyetem Bocskai István-díját Orbán Viktornak, amit követően megállapodást írtak alá az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében a magyar kormány, a Sapientia Alapítvány, a Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem között, amely szerint a magyar kormány 2014-ig az erdélyi magyar felsőoktatási intézmények működését 4 milliárd forinttal fogja segíteni.

„Egy nép csakis anyanyelvén sajátíthatja el kultúráját” – hangsúlyozta Orbán, aki ezáltal hívta fel a figyelmet a magyar nyelvű tanintézmények fontosságára, amely nem csak oktat és nevel, hanem kultúrmissziót végez, sőt nemzetpolitikai szempontból stratégiai fontosságú. Hozzátette, hogy egy egyetemet nem elégséges megalapítani, ott tanítani is kell a jövő nemzedéket: test-tudásra, ész-tudásra és szív-tudásra. „Fontos a diákok ügyessége, erőssége, gyorsasága, szükséges ugyanakkor okosságuk, türelmességük, műveltségük. De talán a legalapvetőbb tudás, a szív-tudás, amely nem kopik, és életünk végéig csiszolódik: a szeretetre való képességünk, szépérzékünk, alázatunk, amely magán- és közéletünket határozza meg” – fogalmazott.

Kijelentette, hogy Magyarország sikere a Sapientia, hisz képes volt a határain kívül egy magyar egyetemet alapítani, és továbbra is támogatni és fejleszteni tudja azt, majd köszönetet mondott a történelmi egyházaknak az egyetem megalakításáért tett erőfeszítésekért.

Ugyanakkor a miniszterelnök óva inti a magyarságot a lebeszélőkre való hallgatástól, illetve az önsajnálattól, hisz mindez egy nemzet leépüléséhez vezet. „A magyarok határokon átívelő egységes nemzetet kell alkossanak, és ide illően Bocskai István szavaival élve azt kérem, hogy az erdélyiek a magyarországiaktól el ne szakadjanak, és az anyaországiak az erdélyieket el ne taszítsák” – zárta beszédét a miniszterelnök.


Share Button
Ennyien olvasták: 329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.