Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Nehéz rezidensvizsga: Itthon gyógyítanának a leendő orvosok

Pál Piroska november 27, 2014 Hír & hírháttér

rezi

Vasárnap, november 23-án tartották a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a rezidenciátusi vizsgát. Az általunk megkérdezett diákok nehéznek minősítették a megmérettetést. A MOGYÉ-n szigorú biztonsági intézkedések között, több mint ötszázan vettek részt a vizsgán, ami délelőtt 10 órakor kezdődött és négy órán át tartott. A legtöbben,  378-an az orvosi vizsgára jelentkeztek, a fogorvosi helyekért 129-en, a gyógyszerészetin 16-on vettek részt a felmérésen.

A diákok a rendelkezésükre álló négy óra alatt 200 kérdésre kellett választ adniuk, és a többség úgy vélte, hogy nehezek voltak a kérdések, az idő is szűkösnek bizonyult alapos megválaszolásukra.

Szomorú Ildikó-Pálma, aki Marosvásárhelyre, aneszteziológia és intenzív terápiára készül elmondta, hogy számára igen nehéznek bizonyult a vizsga, mert már alapból megerőltető négy óra alatt megoldani egy olyan tesztet, amely 200 kérdésből áll, és amelyből 50 kérdés egyetlen helyes válaszos, a maradék 150 esetében pedig akárhány jó válasz lehetséges. „Úgy vélem, a sikeres vizsga, sőt egy nagy jegy elérése érdekében nemcsak a tudás, a tananyag alapos ismerete számít, hanem a stratégia is abban az esetben, hogy hány választ jelölünk meg helyesnek, hanem vagyunk teljesen biztosak a megoldásban. Az eredményeket még nem függesztették ki, így nem tudom biztosan, sikerül-e bekerülnöm a megpályázott helyre, de reménykedem benne” – mondta el Ildikó, aki már németországi altatóorvosi tapasztalattal rendelkezik, ám mégis úgy döntött, hogy Marosvásárhelyen kamatoztatja tovább tudását.

Kucserik Pál-Levente szerint az idei vizsga nehezebb volt a tavalyinál, hisz elmondása szerint a tavalyi tesztet is végigoldotta gyakorlásképp, az ideire való felkészülés gyanánt. „Úgy fogalmaznék, hogy mehetett volna jobban is, de remélem, a pontszámom megfelel a célnak, mert terveim szerint Marosvásárhelyen maradnék, és a sebészetre kiírt helyek közül foglalnék el egyet” – mondta el az orvosin végzett diák.

K.L. is a többi diákhoz hasonlóan vélekedett, miszerint egyáltalán nem volt könnyű a rezidensvizsga, pedig nagyon sokat tanult rá. „Négy teljes órán át tesztkérdésekre koncentrálni nem egyszerű feladat, úgy érzem, a képességeimhez viszonyítva teljesíthettem volna jobban is. Mindemellett, remélem, sikerül ortopédus rezidensként dolgoznom Vásárhelyen” – vélekedik K.L.
Az egészségügyi minisztérium által országos szinten megszervezett, helyreszóló és azonnali belépésre feljogosító rezidenciátusi vizsgának több egyetemi központ adott helyet az országban. A MOGYE-n a Beszterce-Naszód, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyei orvosi, fogorvosi és gyógyszerészi helyekért vizsgázott összesen 523 jelentkező. Az eredményeket a héten függesztik ki, vasárnap, november 30-án zajlik majd a helyek kiválasztása.
Országszerte több mint 5600 diák vett részt vasárnap az Egészségügyi Minisztérium által meghirdetett rezidensvizsgán. Ezzel szemben a szaktárca csak 3900 munkahelyet ajánl nekik, tehát a most vizsgázók 30%-ának nem jutna hely a hazai betegellátásban. Köztudott, hogy januártól az átlag 900 lejes fizetés mellett, havi 150 eurós ösztöndíjban részesülnek a rezidens orvosok.

Share Button
Ennyien olvasták: 904

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.