Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Nem kötelező a téligumi november elsejétől

Központ október 9, 2012 Hír & hírháttér

Nem kötelező a téligumi november elsejétől

A 2011. november 1-én életbe lépett, „téli gumi-törvénynek” nevezett kormányrendelet értelmében nem minden év november 1-től kötelező a téli gumi használata, hanem csak akkor, ha az utakat hó vagy jégréteg borítja.

 

A téli gumi használata nem időszak-függő, hanem az időjárási feltételek függvénye, ahogy ezt pontosították az említett rendeletben: a sofőröknek akkor kötelező téli gumival felszerelni gépjárművüket, ha havas, jeges úton közlekednek, függetlenül az évszaktól.

Lucian Diniţă rendőrparancsnok szerint a félreértés onnan származtatható, hogy a 2010-es törvénytervezetben valóban november 1. és március 31. közötti időszakot jelölték meg, de később kijavították, és az is közrejátszhatott, hogy a törvény pontosan november 1-én lépett hatályba. 

Azok a sofőrök, akik téli útviszonyok közt nyári gumikkal közlekednek, 2 500 és 4 000 lej közötti pénzbírsággal sújthatók. Azok az autóvezetők, akiknek autója emiatt még el is zár egy útszakaszt, 5 000 és 8 000 lejes pénzbírságra számíthatnak, valamint meg kell téríteniük az elzárt útszakasz szabaddá tételének költségeit. 

Nem téríti meg a biztosító azoknak a sofőröknek a kárát, akik autójukat nem látták el téli abroncsokkal. Ha közúti balesetben a kárt szenvedett autótulajdonos gépkocsija nem rendelkezik téli gumival, a biztosító az ő kárát sem téríti meg.

„Ma reggel Brassó megyében a jeges út miatt két közúti baleset is történt, mivel az autókon nem volt téli gumi, a biztosítótársaságok nem fogják kártalanítani a sofőröket” – magyarázta Diniţă.

Téli gumi vásárlásánál figyelembe kell venni a „hópehely” jelzést, ha ez szerepel a gumiabroncson, akkor azzal télen bátran közlekedhetünk. Téli útviszonyokra elfogadottak az M + S (Mud plus Snow) feliratú abroncsok is. 

forrás: manna.ro/realitatea.net

Share Button
Ennyien olvasták: 327

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.