Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Német választások: Merkel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot

Központ szeptember 25, 2017 Hír & hírháttér

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

A szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint Merkel pártszövetsége az első. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Történelmi mélypontra süllyedt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, az SPD a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg, eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt.

Bejutott ugyanakkor két új párt a német szövetségi parlamentbe, a jobboldali AfD 13-13,5 százalékkkal a harmadik legerősebb pártként debütál a Bundestagban, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal kerül be ismét.

A szocdemek már döntöttek

Ellenzékbe vonul a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a választáson elszenvedett történelmi vereség után – döntött a párt vezetése sajtóértesülések szerint. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

A szélsőjobb hajtóvadászatot indít Merkel ellen

Alexander Gauland, a német szövetségi parlamentbe a harmadik erőként bejutó jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) csúcsjelöltje pártja vasárnapi választási eredményét értékelve kijelentette: “hajtóvadászatot” indítanak Angela Merkel kancellár ellen, és “vissza fogják szerezni az országot”. Gauland kijelentette: bármilyen formációban is alakuljon meg az új német kormány, “kemény időkre” kell felkészülnie.

forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 648

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.