Központ
2019. március 20. szerda, Klaudia,

Nemzeti ünnepnap lett március 27-e

Központ március 14, 2017 Hír & hírháttér
Nemzeti ünnep lett március 27-e, Besszarábia és Románia egyesülésének napja – erről kedden döntött a képviselőház, amely döntő ház volt.

260 képviselő támogatta, egy ellene szavazott, hatan pedig tartózkodtak az Eugen Tomac Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője által kezdeményezett törvénytervezet szavazásán.

A tervezet szerint Románia kormánya, a helyi és központi hatóságok március 27-én kötelesek kitűzni Románia lobogóját, bejátszani Románia himnuszát és az ország címerét ábrázoló pecsétet használni. Az egyesülés ünnepét a helyi és központi hatóságok, civil szervezetek, múzeumok, az ország külképviseletei is megünnepelhetik különböző kulturális és tudományos rendezvények által. Az önkormányzatok anyagilag és logisztikailag is támogathatják ezeket a rendezvényeket.

“1918. március 27-e a román nép történelmének egyik legfontosabb mozzanata. Akkor, 106 évnyi cári megszállás után, Besszarábia visszatért természetes határaihoz, első tartományként, amely Romániához csatlakozott. (…) Kötelességünk megmutatni, hogy megbecsüljük a több százados román értékeket és azokat, akik ránk hagyták ezeket az örökségeket. A román nép hőseinek feledése, a történelem feledése egyenlő az árulással” – mutatott rá a törvény kezdeményezője.

Az ügyben a képviselőház volt a döntő fórum.

forrás: AGERPRES
Share Button
Ennyien olvasták: 369

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.