Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Népszavazás Verespatakért?

Központ október 24, 2012 Hír & hírháttér

Népszavazás Verespatakért?

Miközben a Fehér Megyei Tanácsbeli politikai vezetők eddig nem hoztak semmilyen döntést, a bukaresti fejesek pedig nem mondanak sem igent, sem nemet az erdélyi szigethegységi bányászat fejlesztésére, 35 település vezetői helyi népszavazást akarnak rendezni, hogy eldöntsék, miként fog fejlődni a térség. 

 

„Több mint 10 éve nem tudjuk, mit tegyünk: idegenforgalommal kapcsolatos terveket nyújtsunk be a térség fejlesztésére, csatornázzunk, vagy összpontosítsunk az ipar fejlesztésére”, jelentette ki a Fehér Megyei Tanács elnöke, Ion Dumitrel.

Ennek megfelelően a polgármesterek egy memorandumot nyújtottak be a Fehér MT-nek, amiben azt kérték, hogy 2012. december 9-én, a parlamenti választással egyszerre tartsanak egy regionális népszavazást az erdélyi szigethegységi lelőhelyek kiaknázásáról. „Nálunk az aktív lakosság több mint fele még munkanélküli segélyre sem jogosult. Nyolc éven keresztül próbáltuk az idegenforgalmat népszerűsíteni, a mezőgazdaság szóba sem kerülhet”, magyarázta az abrudbányai vezető, Nicolae Simina.


„A kormány csak munkanélkülivé váló bányászokat jelent be, de helyette semmit”

Tény, hogy az erdélyi szigethegységi bányászat, több mint 2.000 év után, nagyon közel áll az eltűnéshez. A veresvölgyi bányakitermelést, az egyetlen még működő bányaegységet végleg bezárhatják. Simina azt magyarázta, hogy ha kiírják a népszavazást, a 35 település lakosai a következő kérdésre fognak válaszolni: „Támogatja az erdélyi szigethegységi bányászát fejlesztését, korszerűsítését és újraindítását?”. 

„Mi a parlamenti választással egyszerre akarjuk, mert így pénzt takarítunk meg. A szigethegységi bányászatért írunk ki népszavazást, nem egy bizonyos tervért. Mint ahogy a tengernél is idegenforgalommal foglalkoznak és nem bányászattal, úgy a mi térségünkben is történelme van a bányászatnak”, tette hozzá Abrudbánya vezetője.

A Fehér MT elnökének véleménye szerint, a bukaresti fejeseknek döntést kellene hozniuk a bányászat újraindításáról. „Az Erdélyi Szigethegység térségében a gyermekeknek nincs jövőjük. A bányák bezártak, a kormányzók pedig csak azt jelentették be, hány bányászt fognak hazaküldeni és helyette semmit. Nos, akkor mit csináljanak itt az emberek?”, kérdezi Dumitrel. Állítása szerint, a népszavazás gondolatát támogatják a Megyei Tanács vezetői, de a dátum még nincs kőbe vésve.

Az ok: politikai szinten nem akarják a bányászat társítását a parlamenti választással. Csakhogy mind a 35 településvezető azon a véleményen van, hogy egy újabb népszavazás kiírása, tekintettel arra, hogy volt egy helyhatósági választás, a Traian Băsescu elnök felfüggesztéséről szóló népszavazás és lesz még a parlamenti választás, a helyi költségvetésekből nehezen elviselhető lenne. A térséggel kapcsolatos döntés pedig már nem halogatható.

A következő időszakban 5.500 bányász menne kényszerszabadságra. További néhány ezer már évek óta otthon ül a bezárt bányák miatt.

Csak a verespataki terv nyomán 24 milliárd USD érkezne Románia gazdaságába.

Függőben lévő munkahelyek

A polgármesterek azt mondják, hogy nem kell csak a munkahelyek kedvéért fenntartott bányászatot művelni, hanem egy „intelligensre” van szükség, amiben nyer az ember, az állam és a befektető is. „Kár, hogy nem termeljük ki most, amikor az arany és a réz tonnája rekord árakat ért el. A gazdaság padlón van, az embereknek nincs munkahelyük, a térség pedig halott, tehát nem tudom, miért nem hoznak döntést”, mondja az Abrudbányai polgármester.

Az állam döntésére váró bányatervek a verespataki és a csertési. Az első máris produkált 500 munkahelyet, a működése alatt pedig további 6.000 közvetlen és közvetett munkahely fog létrejönni a bányaépítési szakaszban, a befektetők adatai szerint.

forrás: eurocom.wordpress.com

Share Button
Ennyien olvasták: 457

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.