Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Nevetséges érvekkel gátolják a valós kétnyelvűséget Marosvásárhelyen

Pál Piroska május 20, 2015 Hír & hírháttér

Részrehajló Justitia

Román és magyar személyekről elnevezett utcanévtáblák miatt nem lehet kétnyelvűsíteni Marosvásárhely utcáit – legalábbis erre hivatkozik a táblabíróság, amikor semmissé nyilvánítja az Országos Diszkriminációellenes Tanács azon határozatát, amely értelmében diszkriminatívak a marosvásárhelyi egynyelvű utcanévtáblák.

DSC06827

„Döbbenettel olvastam a határozatot, amelyben az áll, hogy Horea, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Bolyai Farkas, Budai Nagy Antal, Márton Áron utcák megakadályozzák az összes többi utcanév kétnyelvűsítését, mert az előzőek nem lefordíthatóak, hisz történelmi jelentőségű személyekről elnevezett utcák. Ez mondvacsinált ok, hisz sehol a világon személyneveket a toponímiákban nem kell lefordítani. Természetesen megfellebbezzük a döntést, és várjuk majd a Legfelső Bíróság döntését” – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetője.

Van lakossági igény a kétnyelvű táblákra

Barabás Miklós, a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő csoport aktivistája elmondta, hogy jelenleg is zajlik az utcanévtáblák monitorizálása, és folyamatosan rendelik tőlük a lakosok a kétnyelvű táblákat. „Mióta rendőrségi ügy lett ebből, azóta csakazértis hozzáállásból is kérik tőlünk a táblák ingatlanukra való kihelyezését. Bár enyhe megfélemlítési akciókkal él a rendőrség, szankciókkal fenyegeti a lakókat, még egyetlen pénzbüntetést sem rótt ki” – tudtuk meg.

Minden hétre egy akció

A kétnyelvű utcanévtáblák ügyét felkaroló gerillacsoport aktivistája, Barabás Miklós elmondta, hogy 4 hónapra előremenően akciótervet dolgoztak ki, amely részeként minden héten egy vizuális, látványos akciót valósítanak meg. Továbbá utcanévtábla mintájára elkészített str. Bilingvism – Kétnyelvűség utca feliratú matricákkal hívják fel a marosvásárhelyi lakosok figyelmét az ügy fontosságára. Ilyen öntapadósokat a CEMO székhelyén, de Facebookon is lehet kérni a mozgalom akitivistáitól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a rendőrségi túlkapások és büntetések után, tartanak-e újabb retorzióktól, a CEMO elnöke szervezetének nevében is nyilatkozott, amikor határozott nemmel válaszolt. „Nem tartunk a retorziótól. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a konszezusos tárgyalás – amelyre sok helyi politikus hivatkozik – nem vezet eredményre. Időnként más megoldásokhoz kell folyamodni, és fel kell vállalni a konfrontálódást is” – állítja az aktivista.

Share Button
Ennyien olvasták: 607

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.