Hír & hírháttér

Novembertől közvitán a „medvetörvény”

Véglegesítette a környezetvédelmi minisztérium „a barnamedve-populáció jobb menedzsmentjét megcélzó javaslatcsomagot” – áll a szaktárca közleményében. Eszerint a csomag eredményeképpen csökkennének a vadkárok, Románia számára pedig könnyebbé válna a faj védettségére vonatkozó európai uniós irányelvek betartása.

maci

November 24 – december 4. között Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Anne Jugănaru államtitkár, valamint a javaslatcsomagot kidolgozó szakértőcsoport az ország 17 megyéjében tart konzultációt. Korodi Suceava, Maros, Hargita, Bákó, Prahova, Vrancea és Kovászna megyében, Jugănaru pedig Máramaros, Beszterce, Neamț, Brassó, Buzău, Dâmbovița, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea és Argeș megyében vesz részt közvitákon, amelyeken jelen lesznek a helyi, megyei önkormányzatok képviselői, a vadászati alapok adminisztrátorai, továbbá civil szervezetek, egyetemek képviselői, illetve egyéb különféle szakemberek is.

„A közvitára bocsájtandó javaslatcsomag szakértők több hónapos munkájának eredménye. Az elkészült dokumentum olyan konkrét javaslatokat tartalmaz, amelyeket szeretnénk megvitatni főként azokban a régiókban, amelyek ilyen szempontból különösen sebezhetőek. Célunk, hogy a vitapartnereinkkel közösen úgy módosítsuk a dokumentumot, hogy a közvita végén olyan akciótervvel térjünk vissza Bukarestbe, amely egyben garantálja a gyakorlatban való alkalmazhatóságot és az eredményességet is” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A közvita november 20-án veszi kezdetét egy bukaresti konferenciával, amelyre meghívnak minden érintett felet és a sajtó képviselőit is. A kidolgozott javaslatcsomagot, illetve a környezetvédelmi minisztérium álláspontját elsőként ott mutatják be a közvéleménynek. (közlemény)

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.