Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Nyílt levél Brassai Zsombornak

Központ május 5, 2015 Hír & hírháttér

Másolatot kapnak: Peti András, Portik Vilmos,  Jakab István, Kiss István

Tárgy:  A hazug politikai kommunikáció, közösséget érintő sárdobálást jelent

Tisztelt Brassai Zsombor!

Nyílt levelemben nem fogom minősíteni és értékelni az előválasztások elhalasztását, félő, hogy kritikám nem fog tetszeni Önnek. Jelen nyílt levelem témája a sárdobálás tematikáját járja körül. Azért választottam ezt a témát, mert azt olvastam a marosvásárhelyi médiában, hogy a Kétnyelvű utcanévtáblákért egy éve küzdő csoport tagjainak –  Soós Zoltánnak RMDSZ/es városi tanácsosnak címzett – nyílt levelét, sárdobálásnak minősítette.

Felmerül bennem a kérdés, hogy Ön mit tekint tulajdonképpen sárdobálásnak?

Gondolom, hogy az RMDSZ érintettségét a kétnyelvű utcanévtáblák hiányával kapcsolatosan nem tekinti sárdobálásnak. Úgy véli, hogy az anyanyelvhasználat terén tapasztalható kismillió hiányosság nem az RMDSZ részéről a közösség irányába történő erőteljes sár lapátolására emlékeztet minket? Gondolja, hogy az RMDSZ, a magyar közösséget érintő sárdobálása indokolt, viszont az a személy, civil csoport, civil szervezet, amely az elmúlt 25 évben tapasztalt közösségi érdekvédelmi hiányosságok miatt szót mer emelni egy RMDSZ tanácsos, politikus irányába az sarat dobál?

Gondolja a kettős mérce nem sárdobálás?

Miért tekinti sárdobálásnak  azt, amikor egy civil csoport számon kér egy RMDSZ-es választott tanácsost, amiért hamis tényeket tartalmazó nyilatkozatokat tesz? Miért nem tekinti sárdobálásnak, ha egy RMDSZ-es tanácsos, aki karrierpolitkusként a Maros Megyei Múzeumot vezeti, hamis információkat közöl a sajtónak és egyben a marosvásárhelyi lakosoknak?

Miért nem sárdobálás az, amikor Soós Zoltán városi RMDSZ-es tanácsos, anélkül, hogy utánanézett vagy tájékozódott volna a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Közbeszerzési Igazgatóságánál, kijelenti azt, hogy a közbeszerzés már elindult, miközben nyilvánvaló és tényekkel bizonyítható, hogy fogalma sincs arról, hogy a közbeszerzési folyamat már november óta tart?

Miért nem tekinti a közösség irányába jól irányzott sárdobálásnak azokat a kijelentéseket, amelyeket a város magyarajkú alpolgármestere tavaly júliusban tett?  Az elmúlt év nyarán Peti András alpolgármester azzal ámította a város magyar lakosságát, hogy hamarosan szinkrontolmács (tanácsüléseken) és kétnyelvű utcanévtáblák lesznek. A nagy bejelentéseket tartalmazó sajtótájékoztatón Ön is ott volt, és nem tekinti utólag a közösség irányába tett sárdobálásnak ezeket a hamis, máig meg nem valósult hamis ígéreteket?

Amikor 2012-ben Peti András, akkor még marosvásárhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselőnek, az utcanévtáblák kihelyezésére vonatkozó határozattervezetét leszavazta a marosvásárhelyi tanács, az akkor még tanácsos, jelenleg alpolgármester RMDSZ-es politikus a következőket nyilatkozta a médiának:

„A marosvásárhelyiek élve a tulajdonosi jogukból fakadó lehetőségekkel, már korábban is kitették a kétnyelvű utcanévtáblát a házaik homlokzatára, és ezzel nem sértettek meg semmiféle rendelkezést, annál is inkább, mert létezik két hatályos tanácsi határozat, emellett a közigazgatási törvény is garantálja ezt a lehetőséget. Azt gondolom, hogy ez egy jó polgári kezdeményezés, amely remélhetőleg előbb-utóbb arra fogja kényszeríteni a polgármesteri hivatalt, hogy tegye ki már végre ezeket a kétnyelvű utcanévtáblákat”  (forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=30952).

Az idei rendőrségi visszaélések és az óriási büntetések kilátásba helyezése után, nem gondolja, hogy Peti András fenti nyilatkozata nem állta meg a helyét? Amennyiben Peti András tudja/tudta, hogy a magánházakra kihelyezett kétnyelvú utcanévtáblák nem sértenek semmiféle rendelkezést, miért nem kelt, a  rendőrség által megfélemlített, marosvásárhelyi lakosok védelmébe az elmúlt hetekben?

Peti Andrással ellenében, aki 2012- ben  „jó polgári kezdeményezésnek” nevezte a magánházakra felszerelt kétnyelvű utcanvétáblákat, a múlt héten  Soós Zoltán ugyanezzel a témával  kapcsolatosan  már teljesen mást nyilatkozott.  Soós Zoltán azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „A Civil Elkötelezettség Mozgalom által kezdeményezett, kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének ügyére utalva (Soós Zoltán) hangsúlyozta, nem szabad a marosvásárhelyieket olyan akciókba belerángatni, amelyek kapcsán megtorlástól kell tartaniuk.” (forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=39507)

Ezt úgy kell értenünk, hogy Peti András RMDSZ-es alpolgármester nyilatkozhat arról, hogy a magánházakra kitett kétnyelvű utcanévtáblák „jó polgári kezdeményezés”,  VISZONT, amikor a kétnyelvű utcanévtáblákat egy marosvásárhelyi civil szervezet aktivistái helyezi ki, magánházakra, akkor Soós Zoltán szintés RMDSZ-es tanácsos, a „jó kezdeményezést” már magántulajdonosokat veszélyeztetőnek tarthatja?

Én ezt nagyon komoly sárdobálásnak tartom, egyrészt a lakosság irányába, másrészt a CEMO aktivisták civil tevékenységének minősítésének szempontjából. Soós Zoltán miért nem arról nyilatkozik a sajtónak arról, hogy mi az oka annak  hogy civil aktivisták kétnyelvű utcanévtáblákat szerelnek magánházak falára, bocsánatkérés helyett miért dobálja a sarat a CEMO aktivistáira? Vagy egy civil szervezet irányába megfogalmazott RMDSZ-es kritika, nem számít sárdobolásnak?

A sárdobálás témakörét tovább folytathatnám, de nem teszem. Viszont határozottan elutasítom azt a  vádat, hogy egy RMDSZ-es karrierpolitikust ért kritika sárdobálás lenne, és egyben a fent bemutatott  meghiúsult RMDSZ célok miatti bocsánatkérést is nagyon hiányolom az RMDSZ választott előjárói részéről.

Huszonöt év telt a rendszerváltás óta, itt az ideje, hogy politikai pártok képviselői kilépjenek a játszótérről, és érett, önálló 25 éves felnőttként elfogadják az őket ért építő kritikákat, tévedéseikért, mulasztásaikért pedig képesek legyenek  bocsánatot kérni a választóiktól, továbbá, hogy felelősségteljes nyilatkozatokat tegyenek.

Ami az Ön által említett előválasztási etikai kódexet illeti, jó ötletnek tartom, amennyiben nem a kettős mércét fogja alkalmazni annak összeállításánál. Én a következő két pontot javaslom az Ön által fontosnak tartott etikai kódexbe:

Az előválasztásokat megelőző időszakban, egyetlen egy jelölt se tegyen hamis, igaztalan politikai nyilatkozatokat, ígéreteket, kijelentéseket.

Amennyiben a hamis ígéreteket egy másik  jelölt, vagy a civil lakosság leleplezi, az illető jelölt kérjen bocsánatot.

Végezetül szeretném kihangsúlyozni, hogy az én – civil érdekérvényesítés terén végzett – tevékenységem irányába is lehet megfogalmazni kritikákat, azokat elemezni fogom, amennyiben építőek és elősegítik a kétnyelvűséget, meg fogom azokat köszönni.

Marosvásárhely, 2015. május 5.                                                                                                                 Üdvözlettel,                                                                                                                                                               Barabás  Miklós

Független jelölt

Share Button
Ennyien olvasták: 585

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

2 hozzászólás

  1. Farkas Attila május 6, 2015 at 11:27 de.

    Miközben a nyílt levél szinte minden pontjával egyetértek, fájdalommal tapasztalom, hogy a levél megszerkesztése nagyon hányaveti, elsietett. Jobban oda kellene erre figyelni. Tisztelettel.

  2. Csaba május 7, 2015 at 3:55 du.

    Én ismerem Barabás Miklóst, de ő nem így ír. Ez nem az ő stílusa.

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.