Laci
Hír & hírháttér

Nyílt levél Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének és Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt elnökének

Nyílt levél

Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének és Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt elnökének

LaciTisztelt Elnök Urak!

Sürget az idő, nyakunkon a választások – a helyhatósági és a parlamenti egyaránt. Ha jól értettem, önök és az önök mögött álló politikai és társadalmi erők egyaránt az erdélyi magyar politikai rendszerváltást szorgalmazzák. Az RMDSZ viszont – a 89-es politikai fordulat óta eltelt huszonkét esztendő egyértelmű haszonélvezőjeként – a jelenlegi status quo fenntartásában érdekelt.

Az annak idején központi, bukaresti kezdeményezésre létrehozott RMDSZ állampártként viselkedik azóta is. Belföldi tevékenysége igazi labanc, kollaboráns magatartást bizonyít: inkább a bukaresti elvárásokat közvetíti az erdélyi választók irányába, mintsem az erdélyi magyarság követeléseit a központi hatalom felé. Külföldi, főleg magyarországi kapcsolatrendszere alapján pedig nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem illik az EP néppárti csoportjába, annál inkább a balliberális érdekcsoportokba.

Ebből következően egyértelmű, hogy jelen pillanatban az erdélyi magyar jobboldal legfőbb ellenfelének az RMDSZ, elsősorban annak jelenlegi felső vezetése tekintendő.       

Velük szemben a jobboldali politizálás, a nemzeti, keresztény, konzervatív, polgári értékek előtérbe helyezése lehet az egyetlen alternatíva.

A magyar kormány nemzetpolitikai törekvései, az anyaországi jobboldali erők legutóbbi húsz évének története mind-mind az egység megteremtésének szükségessége felé mutat.

Az erdélyi magyar politikai felépítmény újragondolása, a mellény újragombolása elkerülhetetlen. Előbb-utóbb az erdélyi összefogás megteremtésének is napirendre kell kerülnie. Igaz, a pillanatnyi helyzet, a jelenlegi erőviszonyok ma ezt még nem teszik lehetővé. Az viszont már most is világos, hogy olyan, közösségi megmaradásunk szempontjából létfontosságú követeléseinknek – mint amilyen az autonómia, vagy a magyar tannyelvű állami egyetem – csak és kizárólag egységes fellépés árán adhatunk majd kellő súlyt.     

Az MPP, majd az EMNP hivatalos bejegyzésével a politikai pluralizmus de jure létrejött. Ahhoz viszont, hogy de facto is beszélhessünk róla, egyre van szükség: az önök neve által fémjelzett erők összefogására.

Ezért azt kérem önöktől, hogy személyes sérelmeiket félretéve, vélt vagy valós ellentéteiken felülemelkedve mihamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz, s tisztázzák, rendezzék a két jobboldali tábor közötti viszonyt, teremtsék meg az erdélyi magyar politikai jobboldal egységét.  

Ezt várja önöktől, közösségük sorsáért felelős, elhivatott politikusoktól az erdélyi magyar választópolgárok jelentős része.


Tisztelettel,

Szentgyörgyi László

Marosvásárhely, 2012. február 3.

 


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.