Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Önkormányzati tanácsülés halasztásokkal

Központ október 4, 2012 Hír & hírháttér

Önkormányzati tanácsülés halasztásokkal

tanacsA marosvásárhelyi városi tanács soros ülése szeptember 27-én zajlott le. Negyed órás késéssel kezdődött, volt két hiányzó és három órát tartott. Az ülésen a polgármester személyi tanácsosa és a két alpolgármester elnökölt. A meghirdetett napirendi pontok többségét sikerült letárgyalni, megszavazni, de történtek halasztások is. Vitát váltott ki a 18 hőszigetelésre javasolt tömbházlakás kiválasztásának a kritériuma. „Miért éppen az a 18 a több százból? Kinek a barátai laknak ott?“ – tevődtek fel a kérdések.

Városatyáinkat vendégségbe hívta Kecskemét és Chişinău tanácsa. Az ott zajló eseményekre díszvendégnek hívták a marosvásárhelyiek egy-egy küldöttségét. Ehhez képest a tanácsülésen tapasztalt hozzáállás eléggé komolytalannak tűnt elöljáróink részéről. Felvetődött az a kérdés is, hogy a kiszállásokra nem előre határozzák meg a szükséges pénzalapot, hanem miután már elköltötték az összeget, akkor töltik ki golyóstollal a csekket, és derül ki, hogy mennyi is az annyi.

A marosvásárhelyi magyarság részéről pozitívumként könyvelhetjük el, hogy a tanács egyhangúlag igent szavazott arra, hogy egy új római katolikus templom épüljön a város területén. Az Egyesülés negyedben felépítendő Remete Szent Antal templom elkészítését anyagilag is támogatja az önkormányzat.

A napirendre tűzött pontok megszavazása vagy elhalasztása után azonban még nem ért véget az ülés. Következtek a sürgősségileg előterjesztett ügyek, javaslatok.

Vitát váltott ki a távhőszolgáltatással kapcsolatos határozattervezet

Már a határozattervezet megvitatásának elején kiderült, hogy a hőenergiát szolgáltató Locativ Rt. nem készített megfelelő dokumentációt. Három tervezetet nyújtottak át a tanácsosoknak, hogy abból válasszák ki a szerintük leghatékonyabb és legkifizetődőbb variánst. Hosszas vita után végül abban egyeztek meg, hogy októbertől csak azokban a tömbházakban fűtenek – és lesz meleg víz – ahol a lakrészek több mint 50%-a a távhőszolgáltató rendszeren maradt. A Polgármesteri Hivatalhoz tartozó közintézményekben, korházakban, iskolákban, óvodákban továbbra is lesz fűtés. Azok a kisjövedelmű családok, akik a Locativ Rt. által kiszolgált területen kívül esnek, kérvényezhetik a Polgármesteri Hivataltól egy gyorssegély kiutalását. Ha a kivizsgálás során jogosultnak ítélik, és a családban az egy főre eső jövedelem, nem haladja meg a 786 lejt, megkaphatják a segélyt, ami

1816 lejre rúg. Az egyedül élőknek csak 1 082 lej jár.

Ha a Locativ Rt. nem talál arra módot, hogy az egész város lakosságát megfelelően kiszolgálja, vajon nem arra ösztönzi az embereket, hogy inkább leváljanak a rendszerről? Támogatást kérjenek, vagy valamilyen alternatív megoldást találjanak a vízmelegítésre és a fűtésre?

Az ANL-lakások ügyét nem tűzték napirendre

Peti András az RMDSZ frakcióvezető-helyettese azt kifogásolta, hogy a polgármester levétette a napirendről az országos lakásgazdálkodási alapból épített tömbházak eladásának a kérdését. Az önkormányzati tanácsos kifejtette, hogy az ANL-lakások azzal a céllal épültek, hogy kedvező lakbérért fiatal házasok lakják. Így az öt évre kiutalt lakhatási lehetőség ideje alatt elegendő pénzt spórolhatnak meg a lakók arra, hogy esetleg saját lakást vásárolhassanak. Akár éppen azt, amelyikben laktak. A törvény lehetőséget biztosít az ilyen lakások eladására – ha igény van erre. Több városban már adtak el hasonló lakásokat. Marosvásárhelyen viszont, annak ellenére, hogy már nagyon sok ilyen jellegű kérést iktattak, még nem.  

Peti András szerint, ha nem sikerül eladni ezeket a laká­sokat és a befolyó pénzből újakat építeni a hivatásos katonák részére, akkor félő, hogy az önkormányzat elveszíti a Honvédelmi Minisztérium által átadott helyőrségi ingatlant és az ezzel járó 4,5 hektár területet. Ugyanis az a megállapodás a két fél között, hogy marad az ingatlan és a terület, ha új lakások épülnek a katonák részére. A tanácsosok egy része azt kifogásolta, hogy az ANL-lakások eladásából befolyó pénzek nem direkt az önkormányzat kasszájába kerülnek, hanem az államéba. Innen kellene, aztán visszakerülnie a városhoz, amiben nem igen bíznak városatyáink közül néhányan. Értesüléseink szerint a polgármester is attól fél, hogy nincs arra semmi biztosíték, hogy a pénz visszatérül Marosvásárhelyre.

Végül is a Peti András által sürgősségi pontként beterjesztett javaslatot 13 igen, 3 nem és 5 tartózkodó szavazattal elhalasztotta az ülés.

Az ANL-lakások eladásának kapcsán végül is feltevődik a kérdés: ez nekünk jó vagy rossz? Mit nyerünk, és mit veszítünk ezzel? A lakásokat a már itt élő katonák kapják meg, vagy másokat telepítenek városunkba a Kárpátokon túlról?


Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.