Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Óriás aszteroida közelíti meg a Földet a hétvégén

Központ július 21, 2012 Hír & hírháttér

Óriás aszteroida közelíti meg a Földet a hétvégén
 

A hét végén közelíti meg legjobban a Földet pályáján a 2002AM31 jelű aszteroida, ami a csillagászok számításai szerint 5,2 millió kilométerre fog elhúzni bolygónk mellett. Ez a Föld-Hold távolság 13,7-szerese, ami azt jelenti, hogy ütközésre a leghalványabb esély sincs.

Ami miatt mégis különlegesen érdekes a csillagászati esemény az az, hogy az aszteroida feltűnően nagyméretű, a NASA becslése szerint közel 800 méteres. 


Egy ekkora szikla Földnek ütközése nagyjából 10-100 ezer évente következik be, és katasztrofális következményekkel, földrengésekkel és cunamikkal jár. A 2002-ben felfedezett AM31 jelenleg is rajta van a potenciálisan legveszélyesebb űrobjektumok listáján, ugyanis a pályájának minimális változása is elég ahhoz, hogy a Földét keresztezze. Az aszteroidáról egyébként is elég keveset tudunk, a méretét is sokáig feleakkorára becsülték a csillagászok, mint a jelenleg elfogadott adat. 

Az aszteroida Föld melletti elhaladását a legközelebbi pont elérésekor, vasárnap online követhetik az érdeklődők a Slooh Space Camera weboldalán, ahol az arizonai és kanári-szigeteki teleszkópok képeit szakértő csillagászok kommentálják.

Forrás: index

Share Button
Ennyien olvasták: 550

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.