Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Óriási igény van csontvelődonorokra Vásárhelyen is

Pál Piroska szeptember 21, 2017 Hír & hírháttér

Hősök a háttérben

Minden szeptember harmadik szombatján van a Nemzetközi Csontvelődonor Világnap. Idén a marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika orvosai, asszisztensei sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet e nemes cselekedetre. Kiemelték: nagyon fontos, hogy minél többen szerepeljenek az Országos Őssejtdonor Regiszterben, hiszen ezáltal nő az esély arra, hogy megtalálják a megfelelő személyt, akinek az őssejtjei kompatibilisek a betegével. Hozzátették, hogy legalább ennyire fontos, hogy a donorok az életmentő beavatkozás előtt ne gondolják meg magukat, különben a páciens életével játszanak.

Az ország legaktívabb klinikája a marosvásárhelyi

Dr. prof. Benedek István, a klinika vezetője elmondta: évente átlagosan ötven-hatvan átültetést végeznek. Idén eddig 53 ilyen beavatkozás zajlott, és év végéig ez a szám előreláthatóan 80-ra nő, ha sikerül beszerezni a szükséges gyógyszereket. Kihangsúlyozta azt is, hogy vásárhelyi klinikán az orvosi ellátás minősége megegyezik a nyugat-európaival, viszont az előbbi esetén a csontvelő-transzplantáció hozzávetőlegesen negyedébe kerül.

Dr. prof. Lázár Erzsébet, a transzplantációs egység vezetője elmondta, hogy a vásárhelyi klinika ugyan kis központnak minősül, hiszen csak két steril szoba áll a rendelkezésre, viszont országos viszonylatban a legaktívabb, ugyanis az évek során 553 őssejt-átültetést végeztek. Az országban még a bukaresti Fundeni kórházban és Temesváron végeznek ilyen beavatkozásokat. Bár a bukarestiben 16 steril szoba van kialakítva, mindössze ezer átültetést hajtottak végre.

Meghalhat a beteg, ha a donor meggondolja magát

Marinela Lazăr, a marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központ sajtószóvivője elmondta, jelenleg Romániában több mint 46 ezer személy szerepel az Országos Őssejtdonor Regiszterben, és ennek a számnak a növekedése a feltétele annak, hogy minél több transzplantációra szoruló beteg kapjon egy új esélyt. „Marosvásárhelyen 1684 személyt iratkozott fel a listára, ebből 5-öt hívtunk vissza újabb tesztelésre, de sajnos egyik sem bizonyult kompatibilisnek a beteggel. Tudni kell, hogy a beteg nem csak a kórral, de az idővel is harcol, emiatt is elengedhetetlen, hogy minél többen legyenek a listán, de legalább ennyire fontos, hogy komolyan gondolják a gesztusukat, és ha szükség van rájuk, akkor álljanak az orvos, illetve a beteg rendelkezésére. Ők azok, akik megmenthetik a beteg életét, de halálra is ítélhetik, ha felúton meggondolják magukat” – hívta fel a figyelmet.

Felelősségteljes donorokra van szükség!

Dr. prof. Lázár Erzsébet megerősítette, hogy sajnos előfordult, hogy két hónapig vártak a donorra, aki aztán meggondolta magát. „Ez óriási felelőtlenség, ugyanis amellett, hogy az előzetes vizsgálatok költsége, a listára való feliratkozás ezer euróba kerül, döntésével a páciens életét sodorja veszélybe. Az orvosok napokkal a beavatkozás előtt elkezdik a kezelést, amely részeként speciális gyógyszerekkel kiölik a csontvelőt, így végzetes lehet számára, ha a várt őssejtek végül nem érkeznek meg” – magyarázta a főorvos. Hozzátette azt is, hogy a hatályos törvények értelmében nem lehet a visszalépő donort jogi úton felelősségre vonni.

Fájdalom- és veszélymentes

Dr. prof. Benedek és dr. prof. Lázár is kiemelte, hogy az őssejtlevétel semmiféle veszélyt nem jelent a donor számára. „Aki vállalja, az a beavatkozást megelőzően naponta kap két injekciót bőr alá, ami egy oltásnál kisebb fájdalommal jár. Az ötödik napon a vénát egy vastagabb tűvel megszúrják, és egy négyórás procedúra maga a sejtgyűjtés egy speciális géppel. Nem jár semmiféle veszéllyel, különösebb mellékhatásai sincsenek, enyhe és rövid lefolyású csontfájdalommal járhat, és aki ezt vállalja, egy ember életét menti meg ezáltal – mutatott rá a főorvos.

Kicsi, de lelkiismeretes orvoscsapat

A professzorok elismerően szóltak a kiváló szakemberekből álló csapatról, akik kitartóan és lelkiismeretesen segítik a munkájukat. „Nélkülük nem tudnánk ilyen munkát végezni. Nem csak a főorvos a hős” – vallja Lázár doktornő. Bár a csapat alacsony létszámú, a két főorvoson kívül két doktor – dr. Köpeczi Judit Beáta és dr. Kakucs Enikő –, illetve nyolc asszisztens dolgozik a klinikán, akik maguk is annyira felkészültek, mint az orvosok: Codarcea Simona, Demeter László, Henter Katalin, Koré Éva, Maior Natalia, Molnar Maria Antonia, Nistor Lidia és Szász Enikő.

Világszerte jelenleg több mint 25 millió személy szerepel az őssejtdonor regiszterben, és hárompercenként diagnosztizálnak egy személyt rosszindulatú hematológiai megbetegedéssel, akinek csontvelő-átültetésre van szüksége.

Share Button
Ennyien olvasták: 1051

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.