Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Óriási bukás lehet az idei olimpia

Központ április 5, 2016 Hír & hírháttér

Zika-vírus, politikai káosz, terrorfenyegetettség, néhány ok ami miatt az idei nyári olimpiai játékok körül óriási bizonytalanság alakult ki. Ezek fényében már nem is olyan meglepő, hogy a jegyek értékesítése nem áll jól.

Alig négy hónap van az idei nyári olimpiai játékok megnyitójáig, ám a Rio de Janeiroban megrendezésre kerülő világesemény jegyértékesítése a vártnál rosszabbul áll. A belépők fele ugyanis még mindig gazdára vár. A napokban kinevezett sportminiszter, Richardo Leyser ugyan a Folha című brazil napilapnak azt mondta, hogy konkrét terveik vannak a jegyeladások felpörgetésére, ám a mostani helyzetben sokan kétségbe vonják ennek várható sikerét. Igaz, azt maga a sportminiszter is elismerte, hogy komoly erőfeszítések szükségesek, és növelni kell a riói esemény iránt a bizalmat. A külföldi sportrajongók körében ez ugyanis finoman szólva sem túl erős. Az utóbbi hetekben, hónapokban számos olyan esemény volt ugyanis, amely sokakat tántorított el a brazíliai utazástól.

Rosszul indult az év

Az év elején a Zika-vírus okozta a legnagyobb gondot, a Dél-Amerikában is tömegesen jelentkező betegség következménye, a normálisnál kisebb fejű gyerekek születése ugyanis óriási médiavisszhangot kapott. Ennek hatására számos sportoló jelentette ki, hogy esetleg távol marad a játékoktól, ahogy a várandós nőket is figyelmeztették ennek veszélyeire. A brazil hatóságok ugyan többször kijelentették, hogy rendelkeznek megfelelő tervekkel, a szarkasztikus szakértők egy része úgy vélte, ez abban merül ki, hogy hangsúlyozzák, a nyári játékok a száraz és hűvösebb (brazil) télre esik, így a kórokozókat terjesztő szúnyogoktól nem kell igazából tartani.

Az sem segített, hogy a brazil gazdaság visszaesése miatt szintén az év elején félmilliárd dollárral megvágták az olimpia költségvetését, ez pedig a félkész létesítmények befejezését kérdőjelezi meg. Ha az infrastruktúra kapcsán mindez nem lenne elegendő, akkor érdemes megjegyezni, hogy márciusban a brazil szövetségi bíróság megtiltotta az olimpia egyik legfontosabb helyszínének számító Deodoro komplexum építkezésének további finanszírozását.

A döntést azzal indokolták, hogy az ügyészség korrupcióra utaló nyomokat talált egy vizsgálat során. Az építkezés pénzügyi hátterét az állami Caixa bank biztosítja. A munkálatokért felelős konzorciumnak két olyan cég is tagja, amelyekkel szemben már a Petrobras állami olajtársaság botrányával összefüggésben is vizsgálódtak korrupció miatt. Brazíliában a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt egyébként hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válság uralkodik.

A Petrobas-ügy óriási terhet jelent a dél-amerikai országnak, az 513 parlamenti képviselőből több mint 150 ellen folyik valamilyen eljárás. Ráadásul az olimpia elnyeréséért sokat tevő korábbi elnök, Lula is csak „adminisztrációs trükkökkel” tudta eddig elkerülni, hogy eljárás induljon ellene. Az ügybe egyébként március elején belebukott a korábbi sportminiszter is, George Hilton, akinek távozása a bizonytalanságok irányába mutat. Igaz, a szakértők szerint egyre nagyobb a valószínűsége a regnáló elnök, Dilma Rousseff bukásának is. A kormánykoalíció a szétesés szélén áll, miután az utóbbi hetekben abból több párt kilépett, több pedig a közeljövőben tervezi a kilépését. Mindezek ugyan még nem jelentik az olimpia ellehetetlenülését, ám mindenképpen rossz üzenetük van.

Meg tudják-e védeni az olimpiát?

Az utóbbi idők terrorfenyegetettsége és a rettenetes brazil közbiztonság mellett kulcskérdés, hogy miként tudják a sportolók és nézők épségét garantálni. Az utóbbi hetekben itt is visszalépés történt, nemrég ugyanis lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, az augusztusi, riói olimpia biztonsági főnöke. Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki. Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban. A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

Az igazságügyi minisztérium becslése szerint a biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz, pedig már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a területre. Ugyanakkor néhány alapvető biztonsági kérdést még mindig nem rendeztek megnyugtatóan. Továbbra sem írták alá például a biztonsági kamerákkal és kerítésekkel kapcsolatos szerződéseket.

forrás: mfor.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 244

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.