Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Havazás
Ma
Havazás
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Országszerte egyedülálló kutatási központ nyílt Marosvásárhelyen

Pál Piroska március 30, 2017 Hír & hírháttér

Románia szerte egyedülálló, tanulmányi célra használatos klímaváltozást vizsgáló laboratóriumot hozott létre a Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem. Az intézmény ezen részlegén megfigyeléseket, kutatásokat és adatfeldolgozást végeznek, amely a mikroklíma Vásárhely lakosságának egészségi állapotára gyakorolt hatását vizsgálja. Az oktatási és kutatási központot Európai Uniós pályázatból finanszírozták, és Zöld út a fenntartható fejlődésért elnevezésű projekt részeként valósult meg.

„Egy klímaváltozást figyelő labort szereltünk fel, ahol talaj-, víz- és levegőminőséget lehet mérni, illetve drónra csatolható vegetációs indexet kimutató, valamint egy infravörös kamerát is vásároltunk. Az előbbi a felvételek nyomán kimutatja a növények kiszáradási fokát, az utóbbival pedig hőtérképeket lehet készíteni. Továbbá a pályázat részeként meteorológiai megfigyelőállomást állítottunk fel a Somostetőn, illetve a központ Iuliu Maniu utca 4. szám alatti székhelyén. Mivel közismert, hogy nagy hiányossága az iskoláknak a gyakorlati oktatás, elsőként a tanárokat hívjuk laboratóriumunkba, hogy megtekintsék a felszereléseinket és azok működését, illetőleg egyeztetés után majd a diákokkal is meglátogassák az intézményünket” – ecsetelte Csegzi Sándor, az intézmény vezetője. Kiemelte: nem csak a tanintézmények, hanem a kutatómunkát végző szakemberek, de a lakótársulási bizottságok számára is nyitott a kutatási központ, illetve minden érdeklődőnek szívesen bemutatják, mit is kínál Vásárhely számára ez az országban egyelőre rendhagyó kezdeményezés. Hozzátette, hogy a projekt esetén legkevesebb ötéves távlatban gondolkoznak, mely során folyamatosan beszámolnak a kutatási eredményekről a nagyközönség számára is.

Közalkalmazottak fizetésalapjából vásárolt felszerelés

A felszerelések ára 17 ezer euróba került, és ezen összeget a polgármesteri hivatal alkalmazottainak elmúlt kétévi fizetésalapja szolgáltatta. „Mivel az érvényben lévő törvények szerint közalkalmazottak nem vehetnek fel fizetést pályázati pénzekből, ekképp született a javaslat az éghajlatváltozást vizsgáló laboratórium megvalósítására, amely ötlete és haszna régóta megfogalmazódott bennem” – magyarázta Csegzi.

Partnerség az ANM-vel, illetve a környezetvédelmi ügynökséggel

Skype-on csatlakozott az eseményhez az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyvezető igazgatója, Elena Mateescu, aki arról biztosította az MKTE-partnereket, hogy az intézmény hosszú távon is segít majd az adatok feldolgozásában, illetve a tudományos hátteret is biztosítja.

Az avatóünnepségen jelen volt Dorin Florea polgármester, aki üdvözölte az egyetem újabb projektjét, és úgy véli: nyitni kell a lakosság felé, hogy a város mentalitása megváltozzék, ami a környezettudatosságot illeti. „Az MKTE tudományos hátteret szolgáltat a város élhetőbbé tételéhez” – fogalmazott.

Az eseményen Danut Stefanescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója együttműködésre hívta az MKTE-t, illetve biztosította az intézményt, hogy mérési adatokkal bármikor rendelkezésükre állnak.

A hivatalos megnyitót követően „nyílt napot” tartott az intézmény, és egy helyi iskola osztálya már megnézhette a felszereléseket, amelyek működését az MKTE munkatársa, Radu Crisan mérnök mutatta be.

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.