Hír & hírháttér

Országszerte egyedülálló kutatási központ nyílt Marosvásárhelyen

Románia szerte egyedülálló, tanulmányi célra használatos klímaváltozást vizsgáló laboratóriumot hozott létre a Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem. Az intézmény ezen részlegén megfigyeléseket, kutatásokat és adatfeldolgozást végeznek, amely a mikroklíma Vásárhely lakosságának egészségi állapotára gyakorolt hatását vizsgálja. Az oktatási és kutatási központot Európai Uniós pályázatból finanszírozták, és Zöld út a fenntartható fejlődésért elnevezésű projekt részeként valósult meg.

„Egy klímaváltozást figyelő labort szereltünk fel, ahol talaj-, víz- és levegőminőséget lehet mérni, illetve drónra csatolható vegetációs indexet kimutató, valamint egy infravörös kamerát is vásároltunk. Az előbbi a felvételek nyomán kimutatja a növények kiszáradási fokát, az utóbbival pedig hőtérképeket lehet készíteni. Továbbá a pályázat részeként meteorológiai megfigyelőállomást állítottunk fel a Somostetőn, illetve a központ Iuliu Maniu utca 4. szám alatti székhelyén. Mivel közismert, hogy nagy hiányossága az iskoláknak a gyakorlati oktatás, elsőként a tanárokat hívjuk laboratóriumunkba, hogy megtekintsék a felszereléseinket és azok működését, illetőleg egyeztetés után majd a diákokkal is meglátogassák az intézményünket” – ecsetelte Csegzi Sándor, az intézmény vezetője. Kiemelte: nem csak a tanintézmények, hanem a kutatómunkát végző szakemberek, de a lakótársulási bizottságok számára is nyitott a kutatási központ, illetve minden érdeklődőnek szívesen bemutatják, mit is kínál Vásárhely számára ez az országban egyelőre rendhagyó kezdeményezés. Hozzátette, hogy a projekt esetén legkevesebb ötéves távlatban gondolkoznak, mely során folyamatosan beszámolnak a kutatási eredményekről a nagyközönség számára is.

Közalkalmazottak fizetésalapjából vásárolt felszerelés

A felszerelések ára 17 ezer euróba került, és ezen összeget a polgármesteri hivatal alkalmazottainak elmúlt kétévi fizetésalapja szolgáltatta. „Mivel az érvényben lévő törvények szerint közalkalmazottak nem vehetnek fel fizetést pályázati pénzekből, ekképp született a javaslat az éghajlatváltozást vizsgáló laboratórium megvalósítására, amely ötlete és haszna régóta megfogalmazódott bennem” – magyarázta Csegzi.

Partnerség az ANM-vel, illetve a környezetvédelmi ügynökséggel

Skype-on csatlakozott az eseményhez az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyvezető igazgatója, Elena Mateescu, aki arról biztosította az MKTE-partnereket, hogy az intézmény hosszú távon is segít majd az adatok feldolgozásában, illetve a tudományos hátteret is biztosítja.

Az avatóünnepségen jelen volt Dorin Florea polgármester, aki üdvözölte az egyetem újabb projektjét, és úgy véli: nyitni kell a lakosság felé, hogy a város mentalitása megváltozzék, ami a környezettudatosságot illeti. „Az MKTE tudományos hátteret szolgáltat a város élhetőbbé tételéhez” – fogalmazott.

Az eseményen Danut Stefanescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója együttműködésre hívta az MKTE-t, illetve biztosította az intézményt, hogy mérési adatokkal bármikor rendelkezésükre állnak.

A hivatalos megnyitót követően „nyílt napot” tartott az intézmény, és egy helyi iskola osztálya már megnézhette a felszereléseket, amelyek működését az MKTE munkatársa, Radu Crisan mérnök mutatta be.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.