Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Országszerte tüntettek az erdők védelmében, Johannis is megszólalt

Központ május 11, 2015 Hír & hírháttér

Több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők szombaton az erdőirtások ellen tiltakozva, és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdőtörvény elfogadását sürgetve.

Rain Forest In Brazil Are Cleared And Burned By Settlers For Farmland
Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé “Mentsük meg az erdőket”, “Ne a multik írjanak erdőtörvényt”, “Minden párt az erdőket tarolja” feliratú táblákat emelve a magasba.
Klaus Johannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében “legitimnek” nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.
Az erdőgazdálkodási törvényben Johannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a – zöldek által üdvözölt – cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy szombat délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség “megfontolás” után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban.

Másodszorra már az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 233

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.