Központ
2017. szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős

Országszerte tüntettek az erdők védelmében, Johannis is megszólalt

Központ május 11, 2015 Hír & hírháttér

Több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők szombaton az erdőirtások ellen tiltakozva, és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdőtörvény elfogadását sürgetve.

Rain Forest In Brazil Are Cleared And Burned By Settlers For Farmland
Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé “Mentsük meg az erdőket”, “Ne a multik írjanak erdőtörvényt”, “Minden párt az erdőket tarolja” feliratú táblákat emelve a magasba.
Klaus Johannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében “legitimnek” nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.
Az erdőgazdálkodási törvényben Johannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a – zöldek által üdvözölt – cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy szombat délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség “megfontolás” után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban.

Másodszorra már az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 181

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.