Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

Orvvadászokat fogott a WWF Románia kameracsapdája

Központ október 19, 2015 Hír & hírháttér

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre trófea-cipelés közben a Natura 2000 védettségű Szárkő-hegységben található Nándorhegyi Erdészet területén. Ráadásul egyikük az engedélyek kiadásáért is felelős erdészet alkalmazottja volt.

felvételen egyértelműen látszik, hogy 2015. szeptember 11-én és 12-én behatolnak az erdőbe, majd egy agancsos szarvas trófeával térnek vissza. A WWF kérdésére az illetékes hatóságok megerősítették, hogy az érintett területre nem adtak ki szarvas vadászati engedélyt. Emellett azt is közölték, hogy a videón szereplő orrvadászok egyike épp a vadászati engedélyek kiadásáért is felelős Nádorhegyi (Otelu Rosu) Erdészet alkalmazottja volt.

Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója elmondta: “ez az eset is bizonyítja, hogy erdeinkben sajnos orvvadászat folyik. Az orvvadászat bűncselekmény, ami az élővilágot és a helyi közösségeket egyaránt károsítja. A WWF mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elkövetők ellen jogi eljárás induljon. Az orvvadászat felszámolásához az emberek és a hatóságok együttes támogatására van szükség.”
Az orvvadászat Magyarországon is bűncselekmény – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. Mint ahogyan a romániai példa is mutatja, ennek felderítését megkönnyítik azok a kameracsapdák, amelyeket a természetvédelmi munka során egyre szélesebb körben alkalmazunk. Magyarországon ugyancsak használjuk ezeket az eszközöket, többek között az Aggteleki karszton, a hiúzok és farkasok megfigyelésére.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF együttműködésében számos fotó és mozgókép készült az erdők vadállományáról. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a kameracsapdák jelenléte is segíteni fog az orvvadászat visszaszorításában, illetve az esetleges elkövetők kézre kerítésében. A WWF a világ számos pontján nagy erőket mozgat meg az orvvadászat visszaszorításában, amely olyan ritka és veszélyeztetett fajok fennmaradását fenyegeti manapság is, mint az elefántok, orrszarvúk, tigrisek, medvefélék, sőt az emberszabású majmok – tette hozzá a szakember.

A WWF Románia vadvédelmi tevékenységet folytat a Kárpátokban, aminek lényeges eleme a kameracsapdákon keresztül történő megfigyelés. A kutatások az ún. ökológiai folyosók meghatározását, és a különböző állatfajok populációi közötti összeköttetés biztosítását segítik az állatok viselkedésének, vonulási irányainak megfigyelésével. Emiatt helyeztek ki kameracsapdákat – többek között az orvvadászokat lencse végre kapó darabot is – több nemzeti park területén.

Forrás: greenfo.hu

Fotónk illusztráció.

Share Button
Ennyien olvasták: 292

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.