Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

„Partnerként tekintünk az adófizetőkre“

Központ november 2, 2012 Hír & hírháttér

Denes_iRen„Partnerként tekintünk
az  adófizetőkre“

– Interjú Dénes Irénnel, a Maros megyei Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vezérigazgatójával –

 

– A közember számára az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal magát a mumust testesíti meg. Mit gondol, miért van ez így?

– Úgy vélem, hogy az emberek azért ódzkodnak ettől a hivataltól, mert számon kérünk, és főleg, mert ide kell befizetniük az adóikat és az illetékeiket. Viszont a mi hozzáállásunk igyekszik a lehető legbizalomgerjesztőbb lenni: modernizálódik a struktúra, az adófizetőkkel szembeni magatartásra is nagy hangsúlyt fektetünk, és partnerként tekintünk az  adófizetőkre. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy tőlünk nem kell félni, velünk együtt kell működni. Vannak módszertani irodáink, amelyek révén lehet tartani a kapcsolatot a hivatallal, és bármilyen adókra és illetékekre vonatkozó kérdésre készségesen válaszolunk, akár telefonon, írásban, elektronikus postán vagy személyesen fordulnak hozzánk a polgárok. Talán az emberek azért élik meg feszülten a velünk való viszonyt, mert határidőre kell különböző összegeket befizetniük, és ha ezt nem teszik meg, szankciókkal sújthatjuk őket. De mindemellett tény, hogy az adófizetőink nagy része pontos, és korrekt hozzáállást tanúsít a hivatallal szemben, és természetesen ez fordítva is érvényes.

– Mi a szerepe, jelentősége egy társadalom életében ennek a hivatalnak?

– Ugyanaz, mint világszerte mindenhol. Mivel az állami költségvetés nagy részét az adók és illetékek teszik ki, ezért az adózási folyamatot valakinek felügyelnie kell, nos, a mi feladatunk, hogy ezek az összegek beépüljenek az állami kasszába. Ez száraznak tűnhet, viszont a munkánk nagyon szép. Megemlíteném, hogy a megyei pénzügynek három része van: az állami jövedelmekkel foglalkozó igazgatóság, az ellenőrzési igazgatóság és a kincstár. A legelső az állami illetékekkel foglalkozik, a jogi, magán- és fizikai személyek adóbevallásait tartja nyilván. A nyilatkozott összegek ismeretében tudjuk, hogy mennyit kell nekünk beinkasszálni, és a hónap végén összesítjük, hogy a nyilatkozatokból mennyi az adóhátralék. Amennyiben lejár a befizetési határidő, beindult a kényszervégrehajtás: felszólító levél, bankszámlák zárolása, ingó és ingatlan javak lefoglalása és értékesítése, stb. Másik nagy struktúra az ellenőrzés rész, amely tüzetesen áttekinti azt, hogy helyesen nyilatkoztak-e az adófizetők, illetve helyesen állapították-e meg jövedelmeiket, adóikat, tudniillik ez is nagyon fontos része a munkánknak. A kincstár pedig a költségvetési pénzeket kezeli, lényegében egy bank szerepét tölti be, de jóval több annál, mert ellenőrző funkciókat is ellát.

– Ön két éve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vezérigazgatója. Milyen időszakot tudhat maga mögött?

– Én már nagyon régi pénzügyis vagyok, szinte húsz éve a szakmában dolgozom. Az utóbbi két évben vezérigazgatóként, de azelőtt nyolc évig aligazgató voltam az adóügynél. Szép szakma, én nagyon szeretem, és szívemhez igen közel áll. Vezérigazgatóként nagy felelősség hárul rám, könnyűnek ugyan nem mondható, de mivel „régi motoros” vagyok a pénzügyben, kellő tapasztalattal rendelkezem mindenféle ügyek megoldásában.

–  Volt-e példa az elmúlt időszakban kirívó szabálytalanságra?

– Nézze, én azt mondom: amióta van adóbefizetés, azóta van és lesz is adócsalás, illetve adóhátralék is. Akad példa adócsalásra, persze, de ez azért is történik, mert a pénzügyi törvények folyamatosan változnak, így egyértelműen számítunk kisebb-nagyobb kihágásokra, sőt, ha már tévesen számolunk és rosszul nyilatkozunk az adót illetően, már az is egy típusa az adócsalásnak. De az utóbbi két évben Maros megyében kirívó adócsalásra nem volt példa.

– Maros megyében mennyire tartják be a pénzügyi fegyelmet?

– El kell mondanom, hogy a mi megyénk egyike a legjobb megyéknek országos szinten mind tervteljesítés, mind a bevételek nagyságának szempontjából. Persze akad adóhátralék a mi megyénkben is, amelynek behajtása elég kellemetlen lehet. Vannak nagy, közepes és kisebb adófizetőink is, de a problémák általában abból adódnak, hogy nagyon sok és gyakori a módosítás a pénzügyi törvényekben, és nem mindig egyformán értelmezik ezeket a jogszabályokat. De könnyen ki lehet szúrni, hogy mikor beszélhetünk szándékos csalásról, és mikor értelmezik egyszerűen félre vagy alkalmazzák rosszul a könyvviteli törvényeket.

– Milyen módszerekkel próbálják önök betartatni ezeket, illetve mivel szankcionálják elmulasztásukat?

– Betartatni úgy szeretnénk, hogy folyamatosan és pontosan tájékoztatjuk az adófizetőket mindenféle változásról. A szankcionálás fajtái viszont nagyon széles skálán mozognak, és a kihágás típusának függvényében változnak. A procedurális büntető törvénykönyv pontosan előírja, hogy milyen kihágásért milyen büntetés alkalmazható. Nagyon hasznos ismerni a pénzügyi, könyvviteli törvényeket, mert egyik kézzel ugyan veszünk, de nagyon sok kedvezményt és engedményt is biztosítunk: átütemezések, halasztások, stb. Újabban interneten is be lehet küldeni a nyilatkozatokat, ugyanakkor igyekszünk értesíteni, tudósítani az adófizetőket a sajtón keresztül a legfrissebb változásokról. Emellett jó tudni, hogy minden hónap utolsó csütörtökén a módszertani irodánk találkozót szervez az adófizetőkkel, és bármilyen kérdésre válaszolunk, ismertetjük az újdonságokat, és ezekkel a lehetőségekkel élni kell.

– Hogyan éli meg ön ezt a vezető pozíciót? Szakmai pályája csúcsának véli?

– Közgazdászként pályám csúcsaként élem meg ezt a tisztséget, de főleg azért, mert nagyon szeretem, amit csinálok.

– Önt még a demokrata-liberális kormány nevezte ki e tisztségre. Közismert, hogy ilyen funkcióra politikai széljárás szerint neveznek ki személyeket. A szociálliberális kormány támogatását mennyire érzi maga mögött?


– Engem két éve az adóügynökségünk nevezett ki vezérigazgatónak, és természetesen meg volt hirdetve ez a funkció, én megpályáztam, és versenyvizsgával foglaltam el a beosztást. Hogy mit hoz a jövő? Úgy hírlik, hogy átszervezések lesznek mind a központi, mind a megyei pénzügyi hivatalokban, és hogy teljesen más struktúrák szerint fognak működni, ugyanakkor hangoztatják a regionális felosztásokat, csoportosításokat. Még nem tudjuk pontosan, mit is terveznek, de szakaszosan fognak történni ezek a módosítások, amelyekről egyelőre csak elképzelések születtek. Azt, hogy a jelenlegi kormány mennyire támogat, nem tudom megmondani, én végezem a dolgom, és nap mint nap a maximumot hozom ki magamból.

Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.